Franciza

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Potrivit Camerei de Comerț și Industrie a României,franciza reprezintă un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continuă între persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoană, denumită Francizor, acordă unei alte persoane, denumită Beneficiar sau Francizat, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Franciza

Potrivit Camerei de Comerț și Industrie a României,franciza reprezintă un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continuă între persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoană, denumită Francizor, acordă unei alte persoane, denumită Beneficiar sau Francizat, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Revista " Franchise International " definește o franciză ca fiind un concept de afacere prin care francizatul plătește pentru ,,marca" (numele) și ,,instruirea" (know-how-ul) în sistemele, operațiunile și sistemul comercial al francizorului printr-o taxă inițială și printr-o taxă ulterioară denumită ,,taxa de franciză" (un procent din cifra de afaceri).

Franciza poate fi :
o de distribuție
o de servicii
o industrială
Contractul de franciză trebuie să cuprindă următoarele clauze :
o obiectul contractului
o drepturile și obligațiile părților
o condițiile financiare
o durata contractului
o condițiile de modificare, prelungire și reziliere

Deschiderea unei afaceri în franciză, beneficiază de o serie de avantaje fără investiții substanțiale. Cât privește investiția inițială, aceasta presupune, potrivit unui studiu realizat de publicația Banii Noștri, amenajarea spațiului comercial în funcție de cerințele francizorului, realizarea stocului inițial în cazul francizei de retail și cumpărarea echipamentelor (de obicei furnizate de francizor, datorită cunoașterii specificațiilor tehnice, rețelei de distribuție și service) .

În cazul acestui gen de afacere, există 3 tipuri de taxe pe care beneficiarul trebuie să le plătească : taxa de intrare, care se plătește la semnarea contractului, redevențele reprezentând cotele procentuale din cifra de afaceri, care se plătesc lunar, și taxa de publicitate, care este utilizată rareori pe piața românească.

Taxa de intrare poate varia de la 500 de euro, pentru agențiile imobiliare, de exemplu, la peste 2 milioane de euro, în cazul unui lanț hotelier. Redevențele pot varia și ele între 0 și 5% în afacerile de retail, iar pentru francizele din sfera serviciilor, aceste taxe ajung între 5 și 20% din cifra de afaceri.

Printre cele mai cunoscute afaceri în franciză din Romania se numără ,,Fornetti" (patiserie), Basic System (renovarea și recondiționarea pardoselilor, pereților și plafoanelor suspendate), ,,Gogoașa înfuriata", McDonald's, Pizza Hut, Angst, Gregory 's.

În numărul său din aprilie 2005, revista Idei de Afaceri prezintă sub titlul ,,Franciza, sau cum să faci avere prin metode testate de alții" o serie de oportunități oferite de acest gen de afacere :
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.