Fram - ursul polar

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.64

nivel: Gimnaziu

,,Numele tau va fi Fram”

Sotia lui Nansen dadu nume unei corabii Fram, care inseamna ,, Inainte”. Si astfel marinarul Lars duse o viata de aventura. Dupa cativa ani de navigat viscolul se napustii asupra corabiei. Ei il aveau cu ei si pe urs. Lars il boteza si-i spuse ca il va chema Fram.
Se ridica in doua labe si isi facea numarul de la circ. Cadea, se ridica. Da[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fram - ursul polar

,,Numele tau va fi Fram”

Sotia lui Nansen dadu nume unei corabii Fram, care inseamna ,, Inainte”. Si astfel marinarul Lars duse o viata de aventura. Dupa cativa ani de navigat viscolul se napustii asupra corabiei. Ei il aveau cu ei si pe urs. Lars il boteza si-i spuse ca il va chema Fram.
Se ridica in doua labe si isi facea numarul de la circ. Cadea, se ridica. Dar el tot tanjea dupa gheturile copilariei.

Indarat spre oceanul polar

Directorul circului nu-l iubea pe Fram. Dar, prin discutia cu un om s-a simtit dator fata de urs. Fram fu atractia circului vremne de sapte ani.

In ostrovul pustiu de la capatul lumii

Insula era mare. Ei ajunsera acolo in dimineata polara. Ii dadura drumul lui Fram iar acesta fugi si dupa o stanca se facu nevazut.

Cea dintai intalnire

Se starni un viscol naprasnic. Fram se adapostii intr-un adapost de gheturi. Se incalzi. El a pornit cu un pas gresit in viata lui de libertate. Insula era pustie. Acum nu mai era ursul savant. Acum era un urs normal. Focile se uitau la el iar ursul le impinse in apa. Fram se duse sa-si caute un adapost. Se intalnii cu alt urs polar. Amandoi se ridicara in doua labe. Unul dintre ei vru sa-l muste pe celalalt. Cei doi se luptara. Fram stia niste smecherii de la oameni. Fram credea ca a dat peste un urs nebun.

Bufonul oceanului polar

Fram folosi invataturile capatate de la oameni in noua lui viata. Daca nu gasea o pestera, isi facea singur o vizuina. Ursul nu stia sa vaneze. Dar Fram gasi, pe cealalta parte a stncii un les de morsa. Se apropia noaptea polara. Aceasta noapte dureaza cateva luni.

Prietenii lui Fram din orasele de departe nu l-au uitat

Petrus, baitul cu nasul carn nu l-a uitat pe Fram. El auzise ca directorul circulu il trimise inapoi. Poate ca nici alti copii nu l-au uitat.
Baiatul discuta cu o fata. Acasa fata le povestii parintilor despre baiat. Fata ii daduse lui Petrus o carte despre ursii albi. El este cu gandul doar la Polul Nord. Profesorul sau ii daduse sa citeasca alte carti. A citit si jurnalul lui Nansen. Petrus stie sa se decurce ca un adevarat marinar. Baiatul mai primi multe carti.

Fram si-a gasit un prieten mic in noaptea polara

Era noapte polara. Stele scanteiau pe cer. Se aprindeau lumini scurte. Fram doarme si viseaza. Viscolul s-a pornit. Lumina lunii cadea. Pe urs il cuprinse veselia. El se intalni cu un alt urs mai mic. Se uita la el. Fra se imprietenii cu puiul. Umbrele lor se amestecau in zapada. Puiul facea mici nazbatii, dar Fram il potolea ca pe Augustus cel prost.

Fram se leapada singur de micul sau prieten

Puiul incepu sa devina nelinisti. Fram incerca sa-l linisteasca. Ursul se duse sa vada imprejurimile. Puiul se incorda si-l lovea pe Fram. Cei doi plecara. Puiul o lua ininte. Fram nu mai are mirosul dezvoltat. Dar, tot au mers mai departe. Puiul crescuse si se apropia primavera polara. Sosira toate vietatile polare. Fram ii zise puiului ca nu va sta toata viata sa-l dadaceasca. Cei doi au colindat insula. Pe cei doi tovarasi nu-I mai speria foametea. Ei au mancat pe saturate. Zgarbilici incepu sa faca si el scamatorii de la circ, dar cazu.
Fram isi lua ramas bun de la prietenul lui.

Nanuc

Oceanul era verzui. Sa apara o corabie, un tarm? Acolo domnesc singuratatea si gerul. Prin vis numai lui Fram ii apareau clipele de tandretede la Circul Strutki. Acolo era iubit si inteles. Fram casca lenes. Dar sari in labe. Vazu ceva ce nu mai vazuse. Inauntrul lui era nerabdator foc. Dar era tot o insula de gheata. Pentru el era aceasi. Dar la marginea apei era un baiat care pescuia. Fram se apropie de el. Copilul scapa undita de frica. Ursul nu-I facu nici un rau. Copilul se bucura sip rinse curaj. Fram ii puse in mana undita. Eschimosul il mangaie pe Fram. Un vanator innascut il intreba pe Fram cum se numeste, iar ursul ii scrise. Nanuc nu pre ail place ape Fram. Cu acest urs se lasa pagubas. Un trib crezuse ca Fram era un urs fermecat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.