Fractura si recuperarea fracturii de humerus

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.06

nivel: Facultate

Humerusul este osul lung care formeaza scheletul bratului si prezinta o extremitate superioara, un corp si o extremitate inferioara.
Extremitatea proximala prezinta un cap, un gat anatomic, o tuberozitate mare, o tuberozitate mica si un gat chirurgical.

Capul humeral, neted si rotunjit, reprezinta o treime dintr-o sfera si priveste in sus, inapoi si inauntru. Gatul anatomic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fractura si recuperarea fracturii de humerus

Humerusul este osul lung care formeaza scheletul bratului si prezinta o extremitate superioara, un corp si o extremitate inferioara.
Extremitatea proximala prezinta un cap, un gat anatomic, o tuberozitate mare, o tuberozitate mica si un gat chirurgical.

Capul humeral, neted si rotunjit, reprezinta o treime dintr-o sfera si priveste in sus, inapoi si inauntru. Gatul anatomic este santul care margineste capul in afara. Tuberozitatea mare (trohiterul) se gaseste in afara gatului anatomic si prezinta trei fatete pentru insertia muschilor. Tuberozitatea mica (trohinul) se gaseste inaintea gatului anatomic si ofera punct de insertie muschiului subscapular.

Portiunea aflata imediat sub capul humeral si sub cele doua tuberozitati se numeste gat chirurgical si corespunde metafizei superioare a osului. Fracturile extremității proximale a humerusuiui pot interesa: capul numeral, colul chirurgical și tuberozitățile. Fractura duce la deformarea umărului și anume la lățirea lui sau la apariția unei depresiuni pe fața externă a brațului sub umăr. Punctul dureros apare la 3-4 cm sub acromion.

Prim ajutor medical in acest tip de fracturi se realizează prin imobilizarea membrului superior cu antebrațul in flexie cu ajutorul unei eșarfe legate de gât, calmarea durerilor, sedarea și transportul de urgență la spital.

Diafiza humerusului este rectilinie si are o forma prismatic triunghiulara, orientata cu o fata inapoi si margine inainte. Corpul humerusului prezinta trei fete si trei margini. Fata posterioara este impartita in doua de un sant care se indreapta oblic in jos si in afara, numit sant de torsiune care gazduieste nervul radial, artera humerala profunda si venele sale.

In cazul fracturii diafizei humerale, de cele mai multe ori linia de fractură se găsește la nivelul șanțului de torsiune și poate leza nervul radial ceea ce duce la imposibilitatea mișcării degetelor. Fragmentele osoase se deplaseaza astfel: cel superior este tras în abducție iar cel inferior rămâne vertical. Se formează între ele o deformare unghiulară, o angulatie.

Imobilizarea bratului se realizeaza cu doua atele, una pusa posterior și a doua atela pe fața externă a brațului), antebrațul se flectează și se fixează de gât cu o eșarfă.Extremitatea distala a humerusului este turtita antero-posterior, asemenea unei palete si prezinta suprafata articulara a humerusului pentru articulatia cotului. Fracturile extremității distale a humerusuiui pot fi: supracondiliene sau la nivelul condililor humerali.

Se produc prin căderea pe mână sau pe cot. Importante sunt leziunile nervilor (median, radial sau cubital) care produc tulburări de sensibilitate și motilitate ce apar imediat după accident sau leziuni ale arterei humerale care se însoțesc de instalarea unui hematom, dispariția sau diminuarea pulsului radial, paloarea și edemul membrului respectiv. In cazul acestui tip de fractura imobilizarea membrului superior se realizeaza cu cotul în flexie de 90° cu o atelă fixată pe partea posterioară a antebrațului, antebrațul fiind susținut cu o eșarfa trecută după gât.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.