Formule economice

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Rata masoara ponderea cheltuielilor de personalul in valoarea adaugata. Un coeficient mai mare de 80% nu este benefic pentru societate deoarece inseamna multa munca manuala. Industria de lux poate depasii acest prag deoarece se lucreaza foarte mult manual. Daca raportul nu este reprezentat procentual (imultit cu 100) indicatorul este cunoscut sub denumirea de "Contributia factorului uman la formar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formule economice

Rata masoara ponderea cheltuielilor de personalul in valoarea adaugata. Un coeficient mai mare de 80% nu este benefic pentru societate deoarece inseamna multa munca manuala. Industria de lux poate depasii acest prag deoarece se lucreaza foarte mult manual. Daca raportul nu este reprezentat procentual (imultit cu 100) indicatorul este cunoscut sub denumirea de "Contributia factorului uman la formarea valorii adaugate".Efectul de levier exprima cresterea ratei de remunerare a capitalurilor proprii determinata de cresterea gradului de indatorare.

Efectul de levier este cu atat mai mare cu cat rentabilitate economica este superioara ratei dobanzii capitalurilor imprumutate. Efectul de levier devine negativ daca rata dobanzii devine prea ridicata sau daca rata rentabilitatii economice se diminueaza, indatorarea avand un "efect de maciuca". In formula am utilizat rata dobanzii efective si nu rata dobanzii de pe piata deoarece o valoare medie nu este reprezentativa pentru societate iar o valoare contractuala nu este stabila, deoarece bancile modifica rata dobanzii la anumite perioade.

Reprezinta resursele pentru finantarea investitiilor pe termen lung. Situatia de echilibru financiar este cand FRP = 0. Situatia este buna cand FRP > 0, adica atunci cand capitalurile proprii depasesc activele pe termen lung. In cazul in care nu exista suficiente resurse (capitaluri proprii si credite pe termen mediu si lung) se utilizeaza din resursele curente pentru a acoperii investitiile facute. In trecut, fondul de investitii era echivalent cu numerarul din contul bancar destinat finantarii pe termen lung. Astazi nu mai este cazul - se face management si planificare financiara.

Este calculat in partea de "sus" a bilantului si este valoric egal cu capitalul de lucru net si fondul de rulment net.Evidentiaza limita pana la care societatea isi finanteaza activitatea din alte surse decat cele proprii (credite, datorii la stat si furnizori). Indicatorul este inversul solvabilitatii patrimoniale, suma rezultatelor celor doi indicatori trebuind sa fie 100%. In conditii normale de activitate gradul de indatoare trebuie sa se situeze in jur de 50%. O limita sub 30% indica o rezerva in apelarea la credite si imprumuturi iar peste 80% o dependenta de credite, situatie alarmanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.