Formele societatilor comerciale in dreptul romanesc

5x puncte

categorie: Drept

nota: 8.22

nivel: Facultate

In cazul în care în documentele constitutive ale societatii comerciale nu se precizeaza forma acesteia sau aceasta nu rezulta cu claritate, societatea va fi considerata în nume colectiv, întrucât protectia tertilor prevaleaza. Desigur este vorba de o situatie teoretica, deoarece în practica toate autoritatile implicate în procesul de constituire sunt obligate sa verifice cu ocazia înregistrarii so[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formele societatilor comerciale in dreptul romanesc

In cazul în care în documentele constitutive ale societatii comerciale nu se precizeaza forma acesteia sau aceasta nu rezulta cu claritate, societatea va fi considerata în nume colectiv, întrucât protectia tertilor prevaleaza. Desigur este vorba de o situatie teoretica, deoarece în practica toate autoritatile implicate în procesul de constituire sunt obligate sa verifice cu ocazia înregistrarii societatii daca forma societatii este corect definita de actul constitutiv.

D. Dreptul de optiune între formele societatilor comerciale
Dreptul de optiune între aceste cinci forme este neîngradit, asociatii fiind liberi ca la constituirea societatii comerciale sa aleaga oricare dintre aceste forme iar pe parcursul existentei societatii comerciale sa transforme societate comerciala din forma în care a fost constituita în oricare dintre celelalte forme.

Totusi, acest drept de optiune este limitat în urmatoarele situatii :
a. Societatea cu asociat unic poate îmbraca numai forma societatii cu raspundere limitata ;
b. In anumite domenii unde se doreste o publicitate mai larga legea impune constituirea societatii în forma societatii pe actiuni. Sunt în aceasta situatie spre exemplu societatile bancare reglementate prin Legea nr. 58/1997, cele din domeniul asigurarilor reglementate prin Legea nr. 32/2000 sau societatile de servicii de investitii financiare
reglementate de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/2002.
c. Societatile cu capital integral de stat, ca urmare a Legii 15/1990 au fost transformate în societati pe actiuni sau regii autonome.

E.Trasaturi caracteristice ale societatii pe actiuni si ale societatii cu raspundere limitata in dreptul comparat. În dreptul modern, se constata diminuarea importantei acordate societatilor organizate in comandita simpla si în comandita pe actiuni. Mai mult decât atât, legislatia franceza a introdus noi forme de societate care isi gasesc utilitatea în contextul economic actual, cum sunt „societatea de exercitiu liberal” si „societatea pe actiuni simplificata”.

În majoritatea sistemelor de drept comercial, de reglementarea cea mai
amanuntita beneficiaza societatea pe actiuni si societatea cu raspundere limitata:

a. societatea pe actiuni este, în general, forma de organizare a marilor
întreprinderi, susceptibila de a face apel la forme de finantare diverse, inclusiv subscriptia publica. În ceea ce priveste procedura de constituire la societatile pe actiuni, se constata o preocupare deosebita pentru realizarea unui regim de înregistrare, publicitate si control care sa împiedice eventualele fraude fata de terti sau chiar
fata de actionarii subscriptori.

Astfel, în Germania este necesar întocmirea unui act autentic pentru
confirmarea documentului constitutiv si totodata o declaratie a fondatorilor prin care se constata îndeplinirea tuturor formalitatilor cerute de lege. Ulterior intervine controlul judiciar exercitat de catre Tribunalul local unde societatea va fi înregistrata si, în fine, înscrierea în registrul special din localitatea sediului sau social, formalitate prin care societatea va dobândi personalitate juridica.
Sistemul italian combina, de asemenea, controlul judiciar, întocmirea unui act notarial cu înscrierea în registrul de comert, care da nastere noii persoane juridice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.