Formele integrarii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Alte forme reprezentative de zone de liber schimb sunt NAFTA (North Atlantic Free Trade Area) formata din Statele Unite, Canada si Mexic in spatiul nord american, CEFTA (Central European Free Trade Area) in spatiul est european, MERCOSUR (format din Argentina, Brazilia, Uruguay si Paraguay) in spatiul Americii Centrale si ASEAN (Association of South East Asian Nations) in spatiul asiatic. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formele integrarii

Alte forme reprezentative de zone de liber schimb sunt NAFTA (North Atlantic Free Trade Area) formata din Statele Unite, Canada si Mexic in spatiul nord american, CEFTA (Central European Free Trade Area) in spatiul est european, MERCOSUR (format din Argentina, Brazilia, Uruguay si Paraguay) in spatiul Americii Centrale si ASEAN (Association of South East Asian Nations) in spatiul asiatic.
e/.uniunea vamala este forma de integrare prin care tarile membre inlatura toate barierele in comertul desfasurat intre ele si adopta un tarif vamal extern comun fata de terti.

Prima uniune vamala (Zollverein) a fost infiintata in anul 1834, prin ridicarea barierelor vamale, initial intre 18 state prusace a caror numar a fost extins ulterior la 25. In timp, uniunea vamala s-a transformat intr-o comunitate economica confederativa care, alaturi de transformarile de natura politica a condus la formarea, in 1871 a statului german.Formarea unei uniuni vamale va modifica preturile relative ale bunurilor de pe pietele interne ale statelor membre, cu repercursiuni asupra fluxurilor de comert, productiei si consumului.
Efectelor participarii unui stat la o uniune vamala au fost introduse in analiza economica de catre economistul Jacob Viner.

Lucrarea acestuia A Teoria Uniunii Vamale >> (1950) constituie punctul de plecare in analiza efectelor integrarii economice.Instrumentele introduse de autor sunt efectele de creare si respective de deturnare de comert.Analiza lui Viner continua f/. piata comuna, care reprezinta o uniune vamala in cadrul careia, liberalizarea miscarii bunurilor si a serviciilor este acompaniata de liberalizarea miscarii fluxurilor de factori intre tarile membre. O serie de dezvoltari de natura institutionala completeaza masurile de integrare pozitiva, conducand la crearea unui spatiu economic in interiorul caruia are loc o tendinta de relativa apropiere a nivelului preturilor bunurilor si a factorilor.

O piata comuna se poate forma numai intre economii de acelasi tip.Un prim exemplu de piata comuna il constituie etapa a treia in cadrul dezvoltarii Comunitatilor Economice Europene (intre 1969-1986) cand liberalizarea fluxurilor de bunuri finite a fost acompaniata de liberalizarea miscarii factorilor de productie. Evolutia favorabila a formei integrative numita Piata Comuna a condus in timp la formarea pietei interne unice.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.