Formele de exploatare a unitatilor de cazare turistice

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.96

nivel: Facultate

In prezent, in lume, un principiu de baza al exploatarii unui hotel il constituie disocierea fondului de comert, pe de o parte, si a patrimoniului imobiliar, pe de alta parte, ca alternative ale societatii unice.Fondul de comert este bunul mobil, preponderant necorporal, care, pe langa elementele necorporale (clientela, vad comercial, drept de inchiriere, firma, licenta etc), cuprinde si elemente [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formele de exploatare a unitatilor de cazare turistice

In prezent, in lume, un principiu de baza al exploatarii unui hotel il constituie disocierea fondului de comert, pe de o parte, si a patrimoniului imobiliar, pe de alta parte, ca alternative ale societatii unice.Fondul de comert este bunul mobil, preponderant necorporal, care, pe langa elementele necorporale (clientela, vad comercial, drept de inchiriere, firma, licenta etc), cuprinde si elemente corporale (materiale, utilaje, mobilier, amenajari, instalatii etc) aflate in legatura cu exercitarea activitatii hotelului.

Elementele necorporale sunt cunoscute sub numele de fond comercial.
Prin urmare, persoana juridica ce detine proprietatea fondului de comert (societatea de exploatare) este distincta de cea care detine patrimoniul imobiliar (societatea imobiliara). Controlul (proprietatea majoritara) a celor doua societati poate fi detinut de un investitor unic sau de investitori diferiti. In cel din urma caz, de regula, proprietarul fondului de comert este exploatantul de facto al hotelului, iar proprietarul patrimoniului imobiliar este o persoana (entitate) interesata in plasamente imobiliare.

Relatia dintre cele doua entitati juridice se asigura printr-un contract de inchiriere sau de concesiune imobiliara. Pentru contractul de inchiriere, pretul (chiria) si durata contractului se stabilesc de comun accord de catre cele doua parti. In cazul contractului de concesiune imobiliara, pretul este rerezentat de o redeventa (procent din cifra de afaceri etc), iar durata contractului este de minim 20 de ani.

In lume, majoritatea hotelurilor care nu fac parte dintr-o structura de lant hotelier (voluntar sau integrat) se inscriu in categoria hotelurilor tip exploatare individuala. Cu acelasi inteles se folosesc si termenii: hoteluri solitare, traditionale, independente izolate, hoteluri tip exploatare familiala, activitate hoteliera artizanala etc.
Cazul tipic este reprezentat de hotelurile tip exploatare familiala, de 1*-2*, chiar 3*, cu capacitate relative redusa. Ierarhia interna din cadrul structurii organizatorice o copiaza frecvent pe cea din sanul familiei: functiile de directie si receptie constituie atributul sotului, sotiei, copiilor sau apropiatilor familiei. Majoritatea hotelurilor nu utilizeaza mai mult de cinci lucratori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.