Forme de abuz asupra copiilor

2x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Cuvinte cheie: abuz – formă de molestare fizica sau psihica,utilizand forta sau
cuvinte jignitoate
Exploatare – mod de utilizare abuzivă contra drepturilor cetățeanului
Abandon – renunțarea temporară sau definitivă la cinev[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Forme de abuz asupra copiilor

Cuvinte cheie: abuz – formă de molestare fizica sau psihica,utilizand forta sau
cuvinte jignitoate
Exploatare – mod de utilizare abuzivă contra drepturilor cetățeanului
Abandon – renunțarea temporară sau definitivă la cineva sau ceva
fata de care persoana care abandoneaza are anumite
responsabilitati.

Rezumat : Deși Romania se află printre puținele țări din lume în care legislația interzice folosirea pedepselor corporale asupra copilului, totusi, specialiștii sunt de părere că mai avem de lucrat la acest capitol, întrucât o mare parte a românilor sunt încă de părere că bătaia "e ruptă din rai".

...

Abandonarea copiilor români de parinții care pleacă la muncă in străinătate este calificată de cotidianul britanic „Daily Telegraph”, într-un articol drept „o nouă formă de abuz asupra minorilor”. Semnatarul articolului enumera, pe scurt, cele mai tragice cazuri de copii ai caror parinți sunt plecați în străinatate pentru a caștiga bani.

Romanian lagislation is against mall tratament on childrens, but, the specialiste opinian is that we still hawe to work on this, because many parts of romanian people belives that “beet is part of education ”.
Abandon children by their on parent’s who go’s to work in ather country is qualify by the “Daily Telegraph” a new form of mall trataments against childrens.

STUDENTA A UNIVERSITATII “1 DECCEMBRIE 1918” FACULTATEA DE TEOLOGIE ASISTENTA SOCIALA, ANUL IV

Romania in topul tarilor care interzic pedepsele fizice asupra copiilor.

Peste 40 de milioane de copii sub 15 ani cad victime violenței în fiecare an, însă în ciuda acestui fapt, 97% nu beneficiază de aceeași protecție legală împotriva violenței ca si adultii, arată "Studiul Global al Națiunilor Unite privind violența asupra copiilor". Deși Romania se află printre puținele țări din lume în care legislația interzice folosirea pedepselor corporale asupra copilului, totusi, specialiștii sunt de părere că mai avem de lucrat la acest capitol, întrucât o mare parte a românilor sunt încă de părere că bătaia "e ruptă din rai".

Doar 16 țări au interzis aplicarea violenței împotriva copilului, în timp ce 153 permit pedepsele corporale, ceea ce înseamna că peste 1,5 miliarde de copii traiesc în țări în care acest fenomen e legal.

De asemenea, 106 țări nu au suprimat pedepsele fizice în școli, iar în 147 de țări, acestea nu sunt restricționate în instituțiile de îngrijire alternativă. Organizația "Salvați Copiii România" a propus în 2003 introducerea unui articol de lege care să intrezică pedepsele corporale aplicate copiilor.

În urma unui lobby susținut la nivelul decidenților politici si al parlamentului, s-a obținut interzicerea oricăror forme de abuz împotriva copilului, atat în spațiul public, la școală, cât și acasă, prin Legea 272/2004 privind protecția si promovarea drepturilor copilului, articolele 28 si 90. "Masurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decât în acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice", se arata la punctul 2 al articolului 28 din legea citata. Astfel, Romania a devenit una dintre puținele țări ce au suspendat violența împotriva copiilor.

Jumătate din parinții români folosesc bătaia ca metodă de disciplinare. În ciuda acestei legi, potrivit statisticilor Poliției Române, 47,2% din părinți spun că folosesc bătaia ca metodă de disciplinare a copilului, iar 84% din copii declară ca sunt batuți de părinți. De asemenea, în 75% din școli se înregistrează fenomene de violentă, iar 48,1% din copiii din instituții afirmă că sunt pedepsiți prin bătaie de către personalul didactic.

Conform unui studiu realizat de UNICEF, pedepsele fizice în România dețin cea mai mare pondere în mediul rural. Astfel, 87% din parinții de la sate ce au copii cu vârste cuprinse între 3 si 5 ani, respectiv 78% din parinții ce au copii de 6-7 ani, au declarat că le aplică acestora pedepse fizice. În mediul urban, violența fizică are o pondere mai mică (52,6% la copiii între 6 si 7 ani si 50,2% la cei între 3 si 5 ani).

Majoritatea părinților au afirmat că trag o palmă copilului fară sa-si dea seama si nu consideră acest fapt un abuz fizic. "Chiar dacă avem o lege ce interzice bătaia si tratamentele umilitoare, ea nu e cunoscută și aplicată. Trebuie dezvoltate campanii de informare si programe de pregatire a parinților. Avem nevoie de programe susținute de educație, care să schimbe mentalitatea adulților în sensul recunoasterii copilului ca persoană cu drepturi depline", a declarat președintele organizației "Salvați Copiii", Gabriela Alexandrescu.

Campanie de prevenire a abuzului împotriva copilului.
Organizația "Salvați Copiii" a relansat în 2006 campania împotriva violentei asupra copiilor, denumită "Bătaia NU e ruptă din Rai!". Proiectul a avut ca scop atât promovarea Legii 272/2004(copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricaror forme de violență,abuz, rele tratamente sau neglijență), cât și asigurarea unui suport informațional pentru parinți, profesori, specialiști, copii și media, pentru asimilarea unor modele educationale care să excludă acest fenomen.

De asemenea, au fost formati 700 de consilieri școlari, cadre didactice, polițiști de proximitate ș.a., cărora li s-au adus la cunostință diferite alternative educationale. Data de 19 noiembrie marchează în fiecare an "ZiuaMondială de prevenire a abuzului asupra copiilor", iar 20 noiembrie e recunoscută ca "Ziua Drepturilor Copilului".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.