Forme competitive ale dezvoltarii sectorului economic

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Paradoxal, denumirea disciplinei universitare pe care o predam a aparut cu mult inainte de aparitia stiintei economice, care, initial, s-a identificat cu economia politica. Identificandu-se cu stiinta economica in ansamblul ei, economia politica este considerata stiinta despre faptele si comportamentele economice, procese prin care oamenii tindeau sa-si satisfaca nevoile cu ajutorul resurselor rar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Forme competitive ale dezvoltarii sectorului economic

Paradoxal, denumirea disciplinei universitare pe care o predam a aparut cu mult inainte de aparitia stiintei economice, care, initial, s-a identificat cu economia politica. Identificandu-se cu stiinta economica in ansamblul ei, economia politica este considerata stiinta despre faptele si comportamentele economice, procese prin care oamenii tindeau sa-si satisfaca nevoile cu ajutorul resurselor rare.

Acum, la inceputul epocii moderne, devine tot mai evidenta discrepanta dintre nevoile nelimitate si resurse limitate, rare si unele pe cale de epuizare. Indivizii, firmele, guvernele, societatea in intregul ei constientizeaza ca nu pot avea totul, iar pentru a produce ceva trebuie sa renunte la altceva. Neexistand destul din toate, s-a impus o alegere rationala a lucrurilor ce urmeaza a fi produse si consumate iar
intrebari precum ce, cat, cum si cine sa produca au devenit obsedante iar Economia trebuia sa dea un raspuns prompt si cert, impunandu-se ca o stiinta socio-umana a optiunii, a alegerii resurselor insuficiente pentru satisfacerea cerintelor individuale si sociale in continua crestere si diversificare.

Obiectul reprezinta prima si cea mai importanta conditie pentru ca Economia sa fie stiinta in adevaratul sens al cuvantului, etimologic metoda reprezinta calea, mijlocul, modul sistematic de cercetare si expunere a rezultatelor; ansamblul de procedee folosite in scopul descoperirii si explicarii adevarului obiectiv. Economia Politica foloseste in procesul cunoasterii urmatoarele metode sau procedee stiintifice.

- metoda compararii este procedeul logic cel mai general, universal folosit in procesul de elaborare a conceptelor stiintifice. Aprecierea necunoscutului prin cunoscut are loc cu ajutorul comparatiei. Produs al naturii si al societatii, omul se prezinta ca fiinta tridimensionala: biologica, sociala si rationala. Nevoile umane apar, mai intai, sub forma a ceea ce oamenii resimt direct sau ca fiindu-le necesar pentru existenta, pentru formarea si dezvoltarea lor.

Nevoile umane se manifesta ca un sistem integrat si dinamic de cerinte, ordonate si ierarhizate in functie de locul si rolul lor in cadrul vietii sociale. Nevoile umane reprezinta cerintele oamenilor de a-si insusi bunuri, toate acestea devenind nevoi efective-reale - corespunzator gradului atins in dezvoltarea societatii si capacitatea oamenilor de a constientiza aceste cerinte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.