Forme ale contabilitatii si utilizatorii de informatie contabila

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 8.00

nivel: Facultate

In prezent, monismului contabil i se opune dualismul contabil. Daca monismul presupune existenta unei singure contabilitati care sa satisfaca nevoia de informare a tuturor utilizatorilor, bazandu-se pe un singur circuit informational, dualismul contabil presupune existenta a doua circuite concomitente de informatii - unul constituind contabilitatea financiara sau generala, si al doilea cel ce cons[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Forme ale contabilitatii si utilizatorii de informatie contabila

In prezent, monismului contabil i se opune dualismul contabil. Daca monismul presupune existenta unei singure contabilitati care sa satisfaca nevoia de informare a tuturor utilizatorilor, bazandu-se pe un singur circuit informational, dualismul contabil presupune existenta a doua circuite concomitente de informatii - unul constituind contabilitatea financiara sau generala, si al doilea cel ce constituie contabilitatea manageriala sau de gestiune.

Astfel, daca forma cea mai cunoscuta a contabilitatii dualiste - contabilitatea generala sau financiara - are menirea de a satisface nevoia de informatie atat a utilizatorilor interni ai entitatii, cat si a celor externi, contabilitatea manageriala, de gestiune este adresata, asa cum ii spune si numele, factorilor interni de decizie, magementului entitatii.

Aceasta din urma satisface nevoia de informare a unui grup de utilizatori mult mai restrans. Analizand aceste doua componente ale contabilitatii si in functie de nevoia de informare satisfacuta se desprinde concluzia ca ele nu se opun una celeilalte ci sunt complementare.

Ceea ce se observa in practica contabila a ultimului deceniu este o integrare a acestor doua forme de contabilitate, dand nastere unei contabilitati integrate , fara a presupune disparitia vreuneia dintre ele. Aparitia contabilitatii integrate a fost posibila datorita sistemelor automate de prelucrare a datelor, a tehnicii de calcul, ce presupune introducerea o singura data in sistem a informatiei, acesta fiind cel care ulterior prelucreaza informatia atat pentru sistemul contabilitatii de gestiune cat si pentru contabilitatea financiara.

Mai mult, existenta unei singure baze de date contabile si a posibilitatilor de prelucrare informatizata a acesteia da posibilitatea modelarii informatiilor in functie de cerintele fiecarui utilizator.
Contabilitatea de gestiune este mai putin cunoscuta si datorita faptului ca se adreseaza unui numar de utilizatori mult mai restrans, ea aparand ca urmare a concurentei din mediul industrial.

Evolutia pe care a inregistrat-o reiese si din denumirile succesive pe cate le-a avut: contabilitate industriala, contabilitatea costurilor, contabilitatea analitica de exploatare, contabilitate de gestiune, contabilitate manageriala.

Ion Ionascu, in Epistemologia Contabilitatii afirma ca, "contabilitatea nu este realitatea, ea este o reducere (in sensul de selectie) si o schematizare (in sensul de formalizare) a realitatii", idee conform careia contabilul este un observator al actorului, care este intreprinderea. Deci, calitatea informatiei contabile este dependenta intr-o foarte mare masura de profesionalismul observatorului, de modul in care acesta reuseste sa faca observarea si redarea realitatii observate.

Din punctul de vedere al nivelului la care culege, prelucreaza, stocheaza si interpreteaza datele, contabilitatea se prezinta sub forma microcontabilitatii, contabilitatea fiecarui agent ecomonic. Suma informatiilor contabile preluate de la nivel micro, formeaza la nivel macro contabilitatea nationala. Aceasta se adreseaza intr-o mare masura cererii de informatii contabile formulata in scop statistic, purtatori ai acestei cereri fiind de regula organele statului si diversi analisti ai situatiei macroeconomice la diferite nivele.

Contabilitatea financiara, aceea care satisface cererea utilizatorilor externi de informatii contabile, privita tocmai din acest punct de vedere, al purtatorului cererii si nevoii sale, este intalnita in practica si ca o contabilitate fiscala. Aceasta forma a contabilitatii financiare a fost, si inca mai continua sa fie, utilizata in Romania perioadei de tranzitie spre economia de piata functionala.

Caracteristic acestui tip de contabilitate ii este faptul ca se adreseaza aproape exclusiv organelor statului, respectv FISC-ului. Inceputul sfarsitului pentru aceasta forma de contabilitate se doreste a fi momentul aprobarii Ordinului nr. 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

Perioada de 20 de ani de tranzitie (1989 - 2009), a fost caracterizata prin aplicarea unor reglementari domeniului contabil care erau specifice domeniului fiscal, lucru care a dus la o conducere a contabilitatii ce servea nevoilor de informare a FISC-ului.

Chiar daca Ordinul 3.005 creaza premisele conducerii unei contabilitati debarasate de fiscalitate, aceasta etapa de separare necesita o perioada de acomodare si constientizare a factorilor de conducere si decizie a agentilor economici. Acestia trebuie sa inteleaga in primul rand diferenta dintre cele doua, dar si avantajele pe care le prezinta conducerea unei contabilitati "pure".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.