Formatori nationali in romanipenul educational

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cu exceptia statisticii din anul 1990, prezentata in continuare - intocmita de Minister, prin straduinta primei inspectoare pentru romi, d-na Ina Radu, pana in toamna anului 1998 Ministerul nu a mai realizat statistici exclusiv pentru romii din sistemul de invatamant.
In decembrie 1998, Directia de Invatamant in Limbile Minoritatilor, la initiativa inspectorului pentru limba rromani, Gheor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formatori nationali in romanipenul educational

Cu exceptia statisticii din anul 1990, prezentata in continuare - intocmita de Minister, prin straduinta primei inspectoare pentru romi, d-na Ina Radu, pana in toamna anului 1998 Ministerul nu a mai realizat statistici exclusiv pentru romii din sistemul de invatamant.
In decembrie 1998, Directia de Invatamant in Limbile Minoritatilor, la initiativa inspectorului pentru limba rromani, Gheorghe Sarau, colecteaza - cu concursul inspectoratelor scolare judetene - datele privind participarea scolara a romilor, intr-un "Anuar" al invatamantului pentru romi, care, in varianta sa publicata pe pagina web a Ministerului, a reunit informatii inedite privitoare la:

numarul de elevi romi raportat la numarul celorlalti elevi existent in unitatile scolare (" X elevi romi din Y elevi..."), cadrele didactice rome existente in sistemul de invatamant, profesorii de limba romani, studentii romi admisi in baza masurilor afirmative promovate de Minister in facultati, o lista cu ONG-urile si liderii romi care sprijineau invatamantul pentru romi, un scurt istoric al invatamantului pentru romi, tipul de proiecte de scolarizare initiate la nivel local, numarul de elevi romi care au optat pentru studiul limbii materne romani s.a.

Acest tip de colectare de date nu avea ca obiectiv intocmirea unei statistici generale, in scopul cunoasterii la nivel de tara a numarului exact de elevi romi pe fiecare ciclu de invatamant, ci, mai degraba, avea caracter de documentare interna ori constituia pentru ONG-urile ce doreau sa demareze proiecte de scolarizare pentru romi un prim punct de plecare in orientarea acestora.

Colectarea datelor de acest tip a continuat si in anii urmatori, dupa acelasi chestionar, dar, din pacate, nu s-au elaborat tabele care sa sintetizate aceste date. Astfel, datele si informatiile au fost publicate ca atare pe suport electronic intr-un "Buletin informativ - interactiv privind invatamantul pentru rromi" - intocmit de inspectorul pentru limba romani, Gheorghe Sarau - ce a fost stocat pe pagina web a Ministerului (18 numere in perioada octombrie 1999 - iunie 2001).
Dupa cum se desprinde din cele de mai sus, este de constatat faptul ca datele si informatiile de tip statistic au fost puse la dispozitia Ministerului in exclusivitate de catre inspectoratele scolare judetene.

Cat priveste consemnarea identitatii rrome a elevilor, aceasta s-a facut indeobste pe criteriul liberei declaratii, ceea ce - lesne de inteles - presupune o acceptare circumspecta a veridicitatii acestor date. Este cunoscuta realitatea ca asumarea identitatii de catre o persoana este o chestiune deosebit de sensibila, care depinde de mai multi factori. Mai cu seama, in mediul scolar cu copii declinarea identitatii rrome este in functie de: cine intreaba?, cand intreaba?, cum intreaba?, in ce scop intreaba?, pe ce ton intreaba?, in prezenta cui se intreaba?, contextul in care se intreaba? s.a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.