Formatarea finala a unui document word

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.66

nivel: Liceu

Nu confundati marimea unui font exprimata in points (pt) cu cea exprimata in characters per inci (cpi). Cpi este numarul de caractere care "incap" unul langa celalalt intr-un spatiu de 1 inci (1 inci=25,4 mm). Exista si o relatie de conversie intre cele doua si anume pentru a converti cpi in points se imparte cifra 120 cu numarul de caractere/inci (cpi) iar pentru a converti points in cpi se impar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formatarea finala a unui document word

Nu confundati marimea unui font exprimata in points (pt) cu cea exprimata in characters per inci (cpi). Cpi este numarul de caractere care "incap" unul langa celalalt intr-un spatiu de 1 inci (1 inci=25,4 mm). Exista si o relatie de conversie intre cele doua si anume pentru a converti cpi in points se imparte cifra 120 cu numarul de caractere/inci (cpi) iar pentru a converti points in cpi se imparte cifra 120 cu numarul de points (pt).

Daca dorim sa accentuam "greutatea" unor cuvinte sau daca tiparirea documentului se face cu o imprimanta color, atunci putem utiliza capacitatea editoarelor de text de a schimba culoarea fonturilor. Daca aveti monitor color afisarea textului se face in culori chiar daca il veti tipari monocrom.

In mod analog, afisarea textului color se face monocrom (pe un monitor monocrom) si se poate tipari in culori pe o imprimanta sau ploter color.
Spatierea liniilor de text (Line Spacing) este distanta masurata intre doua linii consecutive de text, este dependenta de fontul utilizat si poate poate fi atat subunitara (mai rar) cat si supraunitara. Sa ne gandim putin la masinile de scris mecanice. La sfarsit de rand, prin executia a ceea ce se numeste retur de car, se avanseaza la randul urmator.

Distanta intre cele 2 randuri este "setata" de catre utilizator si poate fi la "un rand", la "un rand si jumatate" si la "doua randuri". Cu foarte rare exceptii se pot alege si alte distantari intre linii si aceasta din cauza sistemului mecanic al masinii care permite ajustarea doar "in pasi".Spatierea la "un rand" inseamna ca distanta intre doua randuri ale textului este aproximativ egala cu inaltimea fontului cu care se lucreaza.

De exemplu, daca lucrati cu un font de 12pt (pt=points, 1pt=1/72 dintr-un inci, 1inci=25,4mm), atunci distanta dintre doua randuri de text la "un rand" este 12/72 inci (aprox. 4,23mm).Tehnoradactarea computerizata moderna este mult mai flexibila si face posibila spatierea (distantarea) liniilor de text intr-un mod mult mai simplu. Este suficient sa se selecteze un bloc de text sau chiar intregul document si sa se aplice spatierea dorita.


Aici trebuie mentionat ca editoarele actuale permit spatierea "clasica" specifica masinilor de scris mecanice dar si spatieri "cu mai multe zecimale". De exemplu se poate alege o spatiere la "1,35 randuri", sau una la "2,74 randuri" sau chiar una subunitara la "0,85 randuri".
Alinierea textului in raport cu marginile se poate face la stanga, la dreapta si pe mijloc atat pentu o singura linie de text (Alignment) cat si pentru mai multe (Justification).

Alinierea intre margini a unui bloc de text scris pe mai multe linii se mai numeste "Full Justification". Indentul, indentul bilateral, indentul negativ si alinierea tabulara sunt tot aspecte ale alinierii textului.Aici trebuie facute cateva precizari. Terminologia de limba engleza are, pentru alinierile de text, doi termeni echivalenti si anume: "justification" si "alignment".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.