Formarea statelor feudale in Tara Romaneasca si Moldova

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Locul criticii izvoarelor istorice 1-a luat adesea increderea deplina in legenda despre formarea statelor feudale rominesti ca rezultat al AŠ descalecatului>> lui Radu Negru din Fagaras, in Tara Romineasca, si a lui Dragos voda din Maramures, in Moldova. Concluziile istoricilor nu depaseau prea mult cunostintele croniAZcarilor. Istoria Tarii Rominesti si a Moldovei incepea astfel -- pentru multi i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formarea statelor feudale in Tara Romaneasca si Moldova

Locul criticii izvoarelor istorice 1-a luat adesea increderea deplina in legenda despre formarea statelor feudale rominesti ca rezultat al AŠ descalecatului>> lui Radu Negru din Fagaras, in Tara Romineasca, si a lui Dragos voda din Maramures, in Moldova. Concluziile istoricilor nu depaseau prea mult cunostintele croniAZcarilor. Istoria Tarii Rominesti si a Moldovei incepea astfel -- pentru multi istorici, ca si pentru cronicari -- cu AŠ descalecatul>> lui Radu Negru si Dragos voda. Acordind incredere stirilor cuprinse in legenda, istoricii din trecut nu au inteles procesul formarii claselor sociale, cauzele aparitiei statului si nu au putut sa explice esenta acestuia.

Alti istorici au incercat ca, in explicarea aparitiei statelor feudale rominesti, sa opuna teoriei AŠ descalecarii>> o alta numita AŠ pluralista >>, potrivit careia, la formarea Tarii Rominesti si a Moldovei, ar fi contribuit mai multe elemente rominesti, printre care un rol deosebit l-ar fi avut cele din Peninsula BalcaAZnica, in Tara Romineasca, sau de la nord de Nistru, in Moldova. Unii istorici au socotit drept factor determinant al AŠintemeierii>> statelor feudale Tara Romineasca si Moldova activitatea negustorilor genovezi de la gurile Dunarii sau a celor transilvaneni, considerind drumurile comerciale AŠ creatoare ale statelor rominesti >>.

Se stie, insa, ca formarea statului nu este rezultatul luarii in stapinire a unui teritoriu de catre un grup de oameni, care ar fi venit -- indiferent de unde -- pe acest teritoriu; aparitia lui nu poate fi explicata nici prin existenta unor drumuri comerciale. Statul este produsul contradictiilor de neimpacat dintre clasele sociale, instrument al dominatiei de clasa l. AŠ Statul nu este deci niciAZdecum o putere impusa societatii din afara... El este, dimpotriva, un produs al societatii ajunse la o anumita treapta de dezvoltare >> 2. Cit priveste statul feudal, el a fost instrumentul cu ajutorul caruia nobilimea a tinut in jug pe taranii iobagi; la baza procesului de constituire a lui a stat dezvoltarea relatiilor feudale si, o data cu ele, a conflictului dintre cele doua clase fundamentale in feudalism: taranii dependenti si stapinii feudali.

Din capitolele anterioare s-a putut vedea ca, inca din veacurile IX--X, pe teritoriul tarii noastre au aparut raporturi feudale. in secolul al X-lea, procesul de formare a raporturilor feudale si a institutiilor politice corespunzatoare ajunAZsese pe o treapta inaintata. Rezultatul acestui proces a fost aparitia primelor formatiuni statale de tip feudal, frinate insa in dezvoltarea lor de ultimele popoare migratoare care s-au 636i87g abatut asupra teritoriului locuit de romini. Navalirile peceAZnegilor si cumanilor in secolele X--XII si marea invazie tatara de la mijlocul secolului al XlII-lea, nu numai ca au cauzat devastari si distrugeri materiale considerabile, dar, prin asezarea navalitorilor pe teritoriul rominesc, au impieAZdicat progresul societatii de pe teritoriul tarii noastre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.