Formarea radicalilor liberi in sisteme biologice si mecanisme enzimatice de neutralizare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

Starea fundamentala a moleculei NO are simbolul 2P (tabel 1), ceea ce arata ca un electron neimperechiat ocupa orbitalul pp. Cele doua structuri electronice posibile, si , pot fi combinate intre ele in doua moduri - simetric si asimetric. Combinatia simetrica stabilizeaza molecula, despre care se spune ca, in afara de legatura dubla si una simpla, mai are si o legatura prin trei electroni. Lung[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formarea radicalilor liberi in sisteme biologice si mecanisme enzimatice de neutralizare

Starea fundamentala a moleculei NO are simbolul 2P (tabel 1), ceea ce arata ca un electron neimperechiat ocupa orbitalul pp. Cele doua structuri electronice posibile, si , pot fi combinate intre ele in doua moduri - simetric si asimetric. Combinatia simetrica stabilizeaza molecula, despre care se spune ca, in afara de legatura dubla si una simpla, mai are si o legatura prin trei electroni. Lungimea legaturii, 1,15 A, observata pentru starea fundamentala, corespunde structurii .

Starea antisimetrica 2P va avea legatura dubla slabita de o antilegatura prin trei electroni; ne putem astepta ca lungimea legaturii sa fie intre valorile pentru o legatura dubla si una simpla, asa cum este aceasta observata pentru starea B (1,33 A). Celelalte trei stari excitate, A, C si D, au toate lungimea legaturii de 1,09 A, ce corespunde unei legaturi triple. Aceste trei stari pot fi descrise ca cuprinzand un miez NO+ si un electron intr-un orbital exterior, care are numarul cuantic total egal sau mai mare de 3. Pentru fiecare dintre aceste stari se poate folosi formula structurala ( ) [8].

Principalele actiuni ale radicalilor liberi intr-un sistem biologic sunt oxidarea acizilor grasi nesaturati din membrana celulara, oxidarea aminoacizilor din proteine, depolimerizarea acidului hialuric, degradarea oxidativa a ADN, modularea activitatii nucleotid ciclazelor, modularea activitatii si sintezei de prostaglandine etc.

Conform mecanismului general al reactiilor inlantuite, un radical initial provoaca extragerea unui atom de hidrogen din pozitia alilica a unui acid gras nesaturat, deosebit de reactiva si da un radical liber conjugat II, de acelasi tip cu radicalul alil. Aceasta se poate lega cu molecula de oxigen in pozitiile 1, 3 sau 5, caci radicalii hidroperoxidici III si V contin legaturi duble conjugate, spre deosebire de IV ce prezinta legaturi duble izolate. Sistemele conjugate sunt mai stabile [9].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.