Formarea pretului de echilibru

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Potrivit dicționarului de marketing, cererea reprezintă cantitatea de bunuri și servicii pe care cumpărătorii sunt dispuși să o cumpere la un moment dat de pe piață pentru satisfacerea nevoilor de consum.

Plecând de la ideea conform căreia consumul este probabil scopul fundamental al laturii materiale a vieții, vom continua în cercetarea noastră cu analiza consumului și a comportame[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formarea pretului de echilibru

Potrivit dicționarului de marketing, cererea reprezintă cantitatea de bunuri și servicii pe care cumpărătorii sunt dispuși să o cumpere la un moment dat de pe piață pentru satisfacerea nevoilor de consum.

Plecând de la ideea conform căreia consumul este probabil scopul fundamental al laturii materiale a vieții, vom continua în cercetarea noastră cu analiza consumului și a comportamentului consumatorilor. Fiind consumator, trebuie să fii pregătit și să răspunzi schimbărilor care intervin și au loc pe piață, în primul rând celor legate de preț.

Când prețul unui produs, cumpărat în mod normal, crește, consumatorul va cumpăra o cantitate mai mică din acest produs. Există două explicații pentru aceasta. În primul rând, alocând un preț mai mare pentru un produs pe care înainte îl cumpăra cu mult mai puțin, va reduce vizibil o parte din venitul său.

A doua situație intervine când consumatorul răspunde creșterii prețului unui produs în strânsă legătură cu alte produse, acesta trecând cu ușurință la înlocuirea produsului respectiv cu un altul pe care își permite să îl plătească la același preț pe care îl aloca produsului anterior. În cazul în care prețul produsului este redus, consumatorul își va permite să cumpere mai mult din produsul respectiv.

Având în vedere punctele de mai sus, putem spune că am scos în evidență o ritmicitate a conduitei umane: când prețul unui produs crește, cantitatea cumpărată scade, în timp ce, când are loc o scădere a prețului produsului respectiv, cantitatea cumpărată crește.
Astfel, o fabrică de morărit și panificație stabilește cererea de grâu pornind de la nivelul producției prognozate. Aceasta se calculează în funcție de planul anual de vânzări, care cuprinde nivelul desfacerilor și previziuni privind cererea de pâine și produse de panificație.
Funcția cererii

Cantitatea cerută din fiecare produs de către un consumator este determinată de următoarele variabile
• prețul produsului;
• prețul celorlalte produse;
• venitul și avuția consumatorului;
• factorii sociologici;
• gusturile consumatorului;
• forțe exterioare controlului uman, cum ar fi vremea.

Funcția cererii unui consumator este definită ca fiind cantitatea dintrun bun sau serviciu pe care o va cumpăra, la niveluri de prețuri diferite, în condițiile în care veniturile și toți ceilalți factori care influențează cererea acestora rămân neschimbate.
Legea cererii

Răspunsul găsit de economiști la influențele schimbărilor de pret asupra consumului sunt atât de universale încât a apărut așa numita lege a cererii : când prețul unui produs crește, se cumpără mai puțin din acel produs; când prețul unui produs scade, consumatorii cumpără mai mult din acel produs. Dar această evidențiere referitoare la legea cererii este încă incompletă. Prețul unui produs reprezintă doar unul dintre numeroasele cauze care pot afecta conduita consumatorului.

Bunurile și cantitățile cumpărate din acestea pot fi afectate și de schimbări în venitul populației, în gusturi sau modificări ale prețului altor produse. Aceste schimbări care pot interveni pe parcursul cererii asupra unui produs, conduc la o completare a legii cererii: „Când toate aceste situații rămân neschimbate și prețul unui produs crește, cumpărătorii vor cumpăra mai puțin din produsul respectiv, iar când pretil produsului scade cumpărătorii vor cumpăra mai mult din produsul
respectiv”.

Cererea oricărui consumator îndreptată către orice bun specific este legată de gusturile consumatorului, venitul său, prețul produsului și prețurile produselor înrudite. Având în vedere toate aceste considerente, putem menționa cei patru factori care contribuie la creșterea cererii pentru un bun specific, și anume: creșterea veniturilor consumatorilor, scăderea prețului produsului vizat, creșterea prețului produselor substituibile, scăderea prețului bunurilor complementare.

Cererea poate fi studiată prin raportarea la numărul de indivizi existent într-un spațiu geografic dat: oraș, județ, regiune, țară, grupe de țări, continent etc. Cererea pieței sau cererea totală pentru un produs alimentar, într-un spațiu geografic dat este egală cu suma cererilor individuale.

Legea cererii exprimă o relație calitativă, și nu una cantitativă, între preț și cererea consumatorului. Dacă legea cererii precizează foarte clar că „o scădere în prețul unui bun determină o creștere a cantității solicitate”, în schimb „elasticitatea cererii în funcție de preț urmărește în timp cât de mult cantitatea cerută răspunde schimbării de preț”, cu alte cuvinte, cât de mult se schimbă cantitatea cerută în funcție de schimbările care intervin în pretil produsului.

Cererea pentru un bun anume poate fi considerată elastică atunci când cantitatea cerută răspunde substanțial schimbărilor în preț. Astfel, dacă schimbarea procentuală a cantității cerute este mai mare decât modificarea procentuală a prețului, efectul poate fi considerat major iar cererea este extrem de receptivă la modificarea prețului produsului, creând situația de elasticitate a cererii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.