Formarea poporului evreu

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.77

nivel: Liceu

Strainii convertiti in trecut la religia evreilor, religia mozaica, s-au asimilat. Religia mozaica sau iudaica , asa cum s-a cristalizat ea dupa distrugerea celui de-al doilea Templu, nu a practicat misionariatul printre alte popoare si grupuri confesionale. In istoria evreilor sunt cateva perioade in care populatii au fost asimilate ca urmare a adoptarii religiei iudaice. Prima a fost iudaizarea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formarea poporului evreu

Strainii convertiti in trecut la religia evreilor, religia mozaica, s-au asimilat. Religia mozaica sau iudaica , asa cum s-a cristalizat ea dupa distrugerea celui de-al doilea Templu, nu a practicat misionariatul printre alte popoare si grupuri confesionale. In istoria evreilor sunt cateva perioade in care populatii au fost asimilate ca urmare a adoptarii religiei iudaice. Prima a fost iudaizarea amoritilorun popor canaanit, care era inrudit cu evreii.

Familia regala a tarii Adiabene (ce coincidea in mare parte cu Asiria de altadata si cu o parte din Kurdistanul de astazi) s-a convertit la iudaism in prima jumatate a secolului I, si, impreuna cu ea, s-au convertit si o parte din supusii ei . Noii evrei din Adiabene i-au ajutat pe evreii din Iudeea in timpul razboaielor cu romanii, iar membrii familiei regale amintite au fost inmormantati la Ierusalim
In diaspora, evreii si-au pastrat traditiile, limba si religia.

Cultul religios s-a dezvoltat cuprinzand si traditii care nu facusera parte din ritualul religios din epoci mai vechi. Ritualul religios a pastrat si limba ebraica, (asociata cu sora ei, limba arameica, ce devenise in vremea persilor ahemenizi "lingua franca" a Orientului Apropiat), utilizata mereu ca limba a cultului, chiar si in lungile perioade istorice in care in viata de zi cu zi limba uzuala era alta. Din limba ebraica provin un numar de imprumuturi lexicale in alte limbi, cuvinte si expresii mai ales religioase (ex. sambata, mana, aleluia, amin, jubileu, heruvim, serafim, serafic, osana etc.).

La aceasta au contribuit prezenta comunitatilor evreiesti in diaspora, dar mai ales raspandirea crestinismului si scrierilor sale sacre, Vechiul si Noul Testament (comunitatile crestine primordiale au fost evreiesti).Religia iudaica, in forma ei ortodoxa, asemanator cu alte culte religioase - crestine, musulmane etc nu permite casatorii cu practicantii altor culte, decat prin convertirea partenerilor de cuplu - in cazul acesta, la iudaism.

Din cauza casatoriilor in interiorul comunitatii, ca si in cazul altor etnii si obsti religioase, in colectivitatile evreiesti au aparut uneori si unele boli ereditare foarte rare care se manifesta aproape numai la evrei si care au fost mai bine depistate si studiate datorita contributiei medicilor si cercetatorilor evrei.Evreii casatoriti cu straini erau in trecut exclusi din comunitate si s-au asimilat in sanul altor popoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.