Formarea natiunii romane

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Facultate

In aceasta perioada Cuza a declansat procesul de modernizare a tarii fiind sprijinit de primul ministru din acea vreme, Mihail Kogalniceanu.O lege importanta in acest proces al modernizarii a fost cea a invatamantului primar. Acesta devine gratuit si obligatoriu iar la Bucuresti si Iasi au fost infintate universitati. Politica lui Cuza a nemultumit o serie din capii cercurilor conducatoare ceea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formarea natiunii romane

In aceasta perioada Cuza a declansat procesul de modernizare a tarii fiind sprijinit de primul ministru din acea vreme, Mihail Kogalniceanu.O lege importanta in acest proces al modernizarii a fost cea a invatamantului primar. Acesta devine gratuit si obligatoriu iar la Bucuresti si Iasi au fost infintate universitati. Politica lui Cuza a nemultumit o serie din capii cercurilor conducatoare ceea ce adus la abdicarea acestuia din fruntea tarii.Oamenii politici din Romania au hotarat sa aleaga in fruntea tarii ca domn un principe strain care sa ofere tari si sprijinul apusului pentru obtinerea independentei tari astfel a fost ales Carol din familia Hohenzollern.

Prima grija a acestuia a fost stabilirea unei constitutii a Romania pentru ca tara sa aiba o dezvoltare stabila - adoptata la 11 iulie 1866.Adoptarea constitutiei a fost prima lege fundamentala a Romaniei moderne, ea avand ca model constitutia belgiana. Constitutia legifera drepturile cetatenilor si modul de conducere a statului roman modern. Oameni erau declarati liberi si egali in fata legi.Legile erau alcatuite de cele doua Corpuri legiuitor.

Puterea executiva apartinea domnitorului si ministrilor sai care formau guvernul , domnitorul aproba legile, numea ministri, avea drept sa bata monda, sa ofere decoratii.Puterea judecatoresca o aveau tribunalele si juratii.In 1914 odata cu izbucnirea primului razboi mondial in Europa, marile puteri sau infruntat atragand ca aliati un mare numar de tari de o parte si de alta a celor doua tabere. Romania a fost neutra in primii doi ani dar a trebuit sa intre in lupta pentru a-si elibera provinciile ce se aflau acum sub stapanire straina.

Prinsa ca intr-un cleste armata romana a suferit o serie de infrangeri -Bucurestiul fiind ocupat de armata germana.Cu toate greutatile de care a avut parte poporul roman nu a renuntat. Armta romana s-a pregatit mai bine avand ca aliati armata franceza, a hotarat sa reziste si in urma bataliilor de la Marasesti a reusit sa salveze statul roman.Razboiul s-a incheiat in toamna lui 1918 aducand romanilor intregirea tarii.

La 1 decembrie 1918 in fata a peste 100000 de oameni, Vasile Goldis unul dintre fruntasii miscari nationale a romanilor a proclamat unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, transformand astfel un vis stravechi al romanilor in realitate.Unirea a asigurat conditi de afirmare a identitatii nationale pentru toate minoritatiile devenite parte componenta a statului roman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.