Formarea constiintei istorice

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.42

nivel: Liceu

In tarile romane s-a manifestat incepand cu secolul al XVII-lea, o noua tendinta si anume prezenta unor idei umaniste influentate de aparitia unui nou tip de carturari, oameni cu posibilitati materiale importante, calatori prin tari straine, cunoscatori ai mai multor limbi, deci persoane instruite, iubitoare de cultura.

Acesti oameni aveau deseori functii importante in stat. In ace[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Formarea constiintei istorice

In tarile romane s-a manifestat incepand cu secolul al XVII-lea, o noua tendinta si anume prezenta unor idei umaniste influentate de aparitia unui nou tip de carturari, oameni cu posibilitati materiale importante, calatori prin tari straine, cunoscatori ai mai multor limbi, deci persoane instruite, iubitoare de cultura.

Acesti oameni aveau deseori functii importante in stat. In acest sens, prezenta cronicarilor moldoveni si munteni cu operele lor istoriografice a fost un eveniment deosebit de important in formarea constiintei istorice a poporului roman.

Cronicarii romani ,,deprindeau inca din copilarie, odata cu manuirea penei de scris, si folosirea spadei, a arcului si a buzduganului" dupa cum aminteste George Ivascu in ,,Istoria Literaturii Romane". De cele mai multe ori ei erau buni militari, ca si intelectuali, curteni si artisti, precum cei din Occident. Pe umerii lor apasau ,,reale si grave raspunderi"(George Ivascu).

Fiind in centrul evenimentelor, ca militari, oameni politici si diplomati, cronicarii moldoveni si munteni din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea au cunoscut din plin viata dramatica si aspra a locuitorilor de la Carpati si Dunare, despre care au relatat in scrierile lor atat de pretioase ca documente istorice. Dar marturisirile lor sunt insotite de exprimarea unor sentimente si ganduri nascute in stransa legatura cu istoria tarii si cu framantarile si evenimentele ce au avut loc in acele timpuri.

Ideile si tendintele umaniste din operele cronicarilor romani se regasesc alaturi de evocarea epica a evenimentelor si eroilor istoriei, de farmecul limbii si calitatile stilului narativ arhaic, fapt pentru care creatiile acestea sunt privite si astazi cu bune aprecieri, fiind considerate piatra de temelie a literaturii istoriografice romanesti.

In literatura istorica medievala romaneasca s-au afirmat personalitati de mare talent recunoscut unanim, fiecare cu stilul sau, intaii nostri prozatori precum: Griogore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, Radu Popescu, Constantin Cantacuzino, etc.

Acestia au materializat visurile lor de inaltare spirituala, nutritie in vremurile atat de zbuciumate ale istoriei neamului, in lucrarile lor, numite in general letopisete.

Buni cunoscatori ai culturii clasice si ai limbilor greaca si latina, cronicarii moldoveni si munteni prin activitatea si scrierile lor, au determinat aparitia unui umanism specific romanesc, cum ar fi elogiul adus Tarilor Romane pentru lupta impotriva expansiunii otomane sau argumentarea originii romane a poporului si a latinitatii limbii romane, punand bazele istoriografiei nationale.

Tarile Romane s-au numarat printre primele centre ale tiparului in Europa de est, la Targoviste, luand fiinta prima tipografie. Un rol important l-au avut si domnitorii luminati prin construirea unor biserici sau a unor monumente laice si care au infiintat scoli domnesti si biblioteci voievodale: Neagoe Basarab, Constantin Brancoveanu, Constantin Cantacuzino, Dimitrie Cantemir, etc.

Letopisetele scrise in secolele al XVII-lea de cronicari realizeaza cea dintai imagine scrisa a istoriei noastre. In conceptia lor, istoria este purtatoare de valori educative, iar operele lor sunt un act de mare patriotism, pentru ca am surprins trecutul nostru istoric, nelasandu-l uitarii.

Incepand din secolul al XVII-lea, restul cultural al bisericii incepe sa scada. Mai ales in Moldova, clasa sociala a boierimii dobandeste treptat un loc tot mai important in viata culturala a neamului.

Aceasta ascensiune apare ca rezultat al mai multor prefaceri adanci produse, care au jucat un rol deosebit in cultura noastra veche. Urmand scoli inalte in Polonia si Constantinopol, boierii Moldovei, au venit in contact cu ideile umanismului european care s-au caracterizat prin afirmarea identitatii nationale in lucrarile lor istoriogeografice, la Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce.

In vizitele lor, in tari straine , si domnii insotiti de boieri veneau in contact si cu viata spirituala din acele teritorii, fapt ce a trezit in ei dorinta de a-si insusi orizonturile mai largi ale culturii occidentale, la randul ei, imbogatita cu un suflu nou datorat Renasterii.

In mediul cosmopolit al Constantinopolului si in marea scoala a Patriarhiei, cu profesori scoliti la Roma, Venetia si Padova,cativa boieri romani si-au facut ucenicia: Nicolae Milescu, domnul Constantin Duca, Sotlnicul Constantin Cantacuzino, Dimitrie Cantemir si altii.

Un al doilea curent de cultura occidentala a venit in Moldova din Polonia, datorita urmatoarelor imprejurari: in moldova secolului al XVII-lea s-au creat doua partide; unul care tinea cu turcii si altul, sprijinit de poloni, care dorea inlaturarea turcilor, a caror dominatie era din ce in ce mai apasatoare.

Intre cele doua partide se isca lupte inversunate in care este prinsa toata boierimea.Unii sau altii pierzand, boierii erau nevoiti sa se refugieze, de obicei, in Polonia, unde si-au gasit adapost familiile unor mari boieri.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.