Fondurile europene de pre-aderare in Romania

1x punct

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.67

nivel: Gimnaziu

Pe masura ce alte state din centrul si estul Europei au trecut la un regim democratic, acestea au fost incluse, de asemenea, in program. Astfel, in 1996, 13 state primeau fonduri nerambursabile Phare: 10 state candidate (Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia), si 3 state necandidate (Albania, Bosnia-Hertegovina si Fosta Republica Iug[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fondurile europene de pre-aderare in Romania

Pe masura ce alte state din centrul si estul Europei au trecut la un regim democratic, acestea au fost incluse, de asemenea, in program. Astfel, in 1996, 13 state primeau fonduri nerambursabile Phare: 10 state candidate (Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia), si 3 state necandidate (Albania, Bosnia-Hertegovina si Fosta Republica Iugoslava Macedonia).

Din 2000, cele trei state din partea vestica a Balcanilor au fost incluse in programul CARDS (Asistenta Comunitara pentru Reconstructia, Dezvoltarea si Stabilitatea Balcanilor), Phare devenind un instrument concentrat exclusiv pe sustinerea procesului de aderare a celor 10 state candidate din Europa Centrala si de Est.

Din 2004, o data cu aderarea celor 12 state din primul val la Uniunea Europeana beneficiaza de asistenta Phare numai Romania si Bulgaria. Alte doua tari candidate (Croatia si Turcia) beneficiaza si ele de asistenta de pre-aderare din partea Uniunii, dar prin intermediul unor instrumente separate.

Phare se concentreaza pe trei domenii principale:
1. consolidarea administratiei si institutiilor publice din statele candidate, pentru ca acestea sa poata functiona eficient in cadrul Uniunii ("Dezvoltare institutionala");

2. sprijinirea statelor candidate in efortul investitional de aliniere a activitatilor industriale si a infrastructurii la standardele UE ("Investitii pentru sprijinirea aplicarii legislatiei comunitare");
3. promovarea coeziunii economice si sociale ("Investitii in coeziune economica si sociala").

Ispa (Instrument for Structural Policies for Pre-Accession - Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) finanteaza in perioada 2000-2006 proiecte in domeniul infrastructurii de transport si de mediu. Programul urmareste alinierea tarilor candidate la standardele de mediu ale Uniunii Europene, extinderea si conectarea retelelor de transport ale Romaniei cu cele trans-europene si familiarizarea tarilor beneficiare cu politicile si procedurile aplicate de Fondurile Structurale si de Coeziune ce se vor derula o data cu intrarea in Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste mediul, domeniile de interes sunt urmatoarele:
- rezerva de apa potabila;
- tratarea apelor reziduale;
- administrarea deseurilor solide si a celor periculoase;
- poluarea aerului.

In domeniul transporturilor, Ispa finanteaza reabilitarea si dezvoltarea de cai ferate, drumuri, porturi si aeroporturi.Sapard (Special Pre-Accesion Programme for Agriculture and Rural Development - Programul Special de Pre-aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) sprijina Romania pentru participarea la Politica Agricola Comuna (PAC) si Piata Interna a Uniunii Europene.

Mai concret, obiectivele programului sunt: imbunatatirea vietii comunitatilor rurale, crearea unui sector competitiv de producere si prelucrare a produselor agricole, crearea de locuri de munca in mediul rural, asigurarea de venituri adecvate locuitorilor din zonele rurale si asigurarea unei dezvoltari durabile a acestor regiuni.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.