Fondul de resurse naturale

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Deasupra scoartei terestre, pana la altitudinea de cca. 10000 km, se desfasoara invelisul de aer al Pamantului. Acest "agregat" de elemente gazoase, lichide si solide (pulberi fine) prezinta o masa totala de 5,3x1021 t, ceea ce reprezinta 1/1.000.000 din masa Pamantului. Jumatate din aceasta masa se situeaza pana la inaltimea de 5 km, iar pana la 30 km inaltime se gaseste 90 % din masa atmosferei.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fondul de resurse naturale

Deasupra scoartei terestre, pana la altitudinea de cca. 10000 km, se desfasoara invelisul de aer al Pamantului. Acest "agregat" de elemente gazoase, lichide si solide (pulberi fine) prezinta o masa totala de 5,3x1021 t, ceea ce reprezinta 1/1.000.000 din masa Pamantului. Jumatate din aceasta masa se situeaza pana la inaltimea de 5 km, iar pana la 30 km inaltime se gaseste 90 % din masa atmosferei.

Se inregistreaza astfel o diferenta pregnanta pe verticala a presiunii atmosferice, diferenta care are influente si asupra populatiei, atat asupra repartitiei acesteia la nivel teritorial cat si asupra activitatii acesteia. Alaturi de presiune, temperatura si umiditatea atmosferica inregistreaza diferente pe verticala si pe orizontala.

In functie de aceste aspecte, evidentiate in baza a numeroase cercetari, atmosferei ii este specifica o stratificare pe verticala prezentand urmatoarele straturi: troposfera, stratosfera mezosfera, ionosfera (sau termosfera) si exosfera, fiecare dintre acestea indeplinind, prin componenta si proprietatile lor (fizice, chimice sau dinamice), un rol insemnat pentru viata de pe Terra. Cea mai mare insemnatate o are troposfera, in baza sa, la nivelul interferentei sale cu litosfera si hidrosfera, situandu-se "orizontul vital".

In mod virtual, toate procesele si fenomenele meteorologice, care determina vremea si clima si care afecteaza in mod direct omul, se produc in limitele troposferei.Atmosfera este un domeniu inepuizabil de resurse, care rezulta din calitatea si insusirile sale, care conditioneaza, influenteaza si contribuie material si energetic la existenta omului ca fiinta biologica si a societatii omenesti.

Astazi se vorbeste tot mai mult de resurse climatice ca "resurse secundare energetice ale naturii", ori ca "potential climatic favorabil al unui teritoriu", in care sunt incluse energia solara sub forma energiei radiante si a energiei calorice, energia eoliana, inclusiv cea a brizelor, umezeala productiva a solului provenita din precipitatii (ingloband si rezerva de apa rezultata din stratul de zapada), electricitatea atmosferei etc. (Octavia Bogdan, 1974)

Favorabilitatea sau nefavorabilitatea conditiilor climatice pentru plante, mai ales pentru cele cultivate, au dus la formularea notiunii de resurse agrocli-matice (radiatia solara, lumina, umezeala etc.) pentru scopuri terapeutice, la cea de resurse bioclimatice pentru eficienta constructiilor, la notiunea de "climatizare", in sensul gasirii optimului climatic de amplasament (caldura, lumina, aerisire, protectie impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile), arhitectura si utilizarea materialelor de constructii.

Desigur, variantele de valorificare a resurselor oferite de atmosfera si a conditiilor de vreme si clima pot fi numeroase, iar corespondentele nationale, multiple. Totusi trebuie facuta distinctia intre resursa si conditia climatica (conditia de zbor sau de navigatie, de utilizare a cablurilor pentru transportul energiei electrice, pentru rezistenta la furtuna a diferitelor instalatii, etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.