Fondul Monetar International

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.18

nivel: Facultate

FMI faciliteaza cresterea echilibrata a comertului international oferind resurse pentru a ajuta membrii in impas economic urmarind reducerea saraciei si dezvolatrea economica.
Aceasta organizatie urmareste tendintele globale economice si de performanta, avertizand tarile membre, atunci cand apar probleme oferindu-le un forum pentru dialogul politic, consulatanta si sprijin guvernelor cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fondul Monetar International

FMI faciliteaza cresterea echilibrata a comertului international oferind resurse pentru a ajuta membrii in impas economic urmarind reducerea saraciei si dezvolatrea economica.
Aceasta organizatie urmareste tendintele globale economice si de performanta, avertizand tarile membre, atunci cand apar probleme oferindu-le un forum pentru dialogul politic, consulatanta si sprijin guvernelor cu privire la modul de a aborda dificultatile economice. Ajutorul este o sarcina importanta pentru FMI si un beneficiu pentru tarile in dezvoltare de pe urma globalizarii, evitand in acelasi timp potentialele dezavantaje. Criza economica globala a evidentiat relatiile stranse dintre tarile in economia de astazi.

Printre activitatile cheie ale FMI-ului se numara:
-Recomandari de politica pentru guvernele si bancile centrale bazate pe analiza tendintelor economice;
-Cercetare, statistici, previziuni, analize pe baza urmarii economiei globale, regionale, individuale si piete;
-Imprumuturi pentru a ajuta tarile sa depaseasca dificultatile economice;
-Credite concesionale pentru a ajuta lupta impotriva saraciei in tarile in decurs de dezvoltare;
-Asistenta tehnica si instruire pentru a ajuta tarile in imbunatatirea management-ului in economia lor;

b) Oiectivele initiale ale FMI-ului
FMI-ul a fost fondat cu mai mult de 60 de ani in urma, la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Fondatorii aveau ca obiective reconstruirea unui cadru de cooperare economica care ar evita o repetare a politicilor economice destinate esecului ce au contribuit la mare depresiune din anii 1930 si la conflictul global ce a urmat. De atunci lumea s-a schimbat dramatic aducand prosperitate extensiva urmata de reducerea saraciei in special in Asia. In mai multe feluri principalul scop al FMI-ului este asigurarea binelui public global al stabilitatii financiare ramanand acelasi inca de la inceputul organizatiei. Mai mult decat atat oraganizatia continua sa :

I.Ofere un forum pentru cooperarea pe probleme monetar-internationale;
II.Faciliteze cresterea comertului international promovand crearea de locuri de munca, cresterea economica si reducerea saraciei prin cresterea venitului net si dezvoltarea resurselor productive ca scop principal al politicii economice aplicate in tarile membre.
III.Promoveaze stabilitatea ratei de schimb si un sistem deschis de plati internationale;

IV.Imprumute tarile atunci cand este necesar pentru un anumit interval de timp si cu grantii adecvate, pentru a le ajuta sa abordeze problemele registrului tranzactiilor economice duse intre rezidentii unei tari.
V.Suporte in stabilirea unui sistem multilateral de plata care are rolul de a inlatura unele restrictii care impiedica evolutia comertului international.

c) Adaptarea FMI-ului
FMI a evoluat in decursul a 65 de ani in economia globala permitand organizatiei sa pastreze rolul sau central in cadrul arhitecturii financiare internationale.
Cat timp economia lumii se zbatea pentru a restabili cresterea economica si ocuparea fortei de munca, dupa cea mai grava criza de la Marea Depresiune, FMI a aparut ca o institutie foarte diferita. In timpul crizei, acesta s-a mobilizat pe mai multe fronturi pentru a sprijini tarile membre. A crescut creditul, s-a folosit de experienta pentru a da solutii cu privire la problemele politice si a reformat modul de luare al deciziilor. Rezultatul a fost o institutie care este mai in ton cu necesitatile celor 187 de tari membre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.