Fondatorii Uniunii Europene

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

In ciuda varstei inaintate (in 1946 implinise 70 de ani), Konrad Adenauer a condus munca de reconstructie a crestin-democratiei germane, miscare interzisa in timpul dictaturii hitleriste. In anul 1949, la varsta de 73 de ani, a fost ales in functia de cancelar al Republicii Federale Germania - primul de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

A reusit apropierea tarii sale de Franta, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fondatorii Uniunii Europene

In ciuda varstei inaintate (in 1946 implinise 70 de ani), Konrad Adenauer a condus munca de reconstructie a crestin-democratiei germane, miscare interzisa in timpul dictaturii hitleriste. In anul 1949, la varsta de 73 de ani, a fost ales in functia de cancelar al Republicii Federale Germania - primul de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

A reusit apropierea tarii sale de Franta, punand alaturi de Charles de Gaulle bazele aliantei franco-germane, care a constituit nucleul Uniunii Europene. Este considerat ca fiind unul din "parintii Europei", alaturi de Charles de Gaulle, Robert Schuman (ministru de externe al Frantei), Alcide de Gasperi (ministru de externe al Italiei) si Jean Monnet (autorul planului unificarii industriilor vesteuropene, plan pus in practica de politicienii enumerati anterior).Adenauer a contribuit in mod decisiv la racordarea Republicii Federale Germania in sistemul atlantic de securitate.In 1955 a obtinut repatrierea germanilor deportati la munca fortata in Siberia.

Si-a dat demisia din functia de cancelar federal la data de 15 octombrie 1963, facand loc lui Ludwig Erhard, un politician crestin-democrat mai tanar, in fotoliul de cancelar.A continuat sa fie activ politic.Autorul a patru volume de memorii, intitulate "Erinnerungen"
Winston Churchill s-a nascut la sapte luni in cadrul casatoriei contractata cu opt luni inainte intre lordul Randolph Churchill, descendent al familiei Marlborough si Lady Randolph Churchill (nascuta Jennie Jerome), fiica milionarului american Leonard Jerome.

Winston Churchill a fost corespondent de presa in Cuba in timpul campaniei spaniole din 1895. De asemeni, a participat la campaniile militare din India, Egipt, Sudan, si la razboiul burilor. A fost membru al parlamentului din 1900; ministru in diferite guverne intre 1908 - 1929; lord al amiralitatii intre 1911 - 1915; lider al partidului conservator intre 1940 - 1955; prim ministru intre 1940 - 1945 si 1951 - 1955.

Pe langa prestigioasa sa activitate politica, militara si statala, Winston Churchill a avut o imensa activitate literara in domeniile de memorialistica,istorie si publicistica, fiind si un exceptional orator.Datorita vastei sale activitati politice, Winston Churchill este recunoscut ca unul din cei mai importanti conducatori din istoria Regatului Unit si a lumii intregi.

Alcide de Gasperi (1881-1954)
Om politic italian; premier (1945-1953); cel care a promovat ideea de unificare europeana prin CECO si NATO.S-a nascut la Pieve Tesino (Trento), la 3 aprilie 1881. A studiat mai intai la Trento (Austria), iar apoi la Universitatea din Viena. Aici a obtinut o licenta in filosofie. Dupa terminarea studiilor, in 1905, a preluat directiunea ziarului " Il Trentino", ce asigura propaganda pentru " Partito Popolare Trentino " si pentru toti ce credeau in Miscarea Catolica Sociala.

In 1911 a fost ales in Parlamentul multinational de la Viena, unde a ramas membru pana la anexarea Trentino-ului la Italia. In timpul primului razboi mondial a lucrat pentru asistenta minoritatilor din Imperiul austro-ungar. El va fi printre primii care vor adera la " Partito Popolare Italiano ".

In anul 1921 a fost ales in Parlamentul Italian ca presedinte al grupului parlamentar al Partidului Popular Italian. Dupa dizolvarea Partidului Popular, in 1926, De Gasperi a fost condamnat pentru antifascism la patru ani de detentie, din care a ispasit 16 luni, fiind apoi angajat la Biblioteca Vaticanului.

La sfarsitul anului 1942, De Gasperi a inceput elaborarea " Ideilor de Reconstructie " (Idee Riconstruttive) care devine programul oficial al Democratiei Crestin e, pana la sfarsitul lui 1943 Presedinte al Democratiei Crestine si al Comisiei Centrale ce administra partidul in asteptarea unui Congres liber, De Gasperi, a fost ales secretar politic al Congresului Inter-regional de la Napoli, din iulie 1944.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.