Folclorul obiceiurilor de iarna

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.97

nivel: Gimnaziu

Femeia care face colacii pentru Crăciun, se duce în grădină cu mâinile pline de aluat și zice către fiecare pom așa : ,,Măr ( păr, prun etc.), astfel de rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele .''

Tot în seara de Crăciun până la Anul Nou, fetele care doresc să-și cunoască viitorul lor ursit iau din fiecare mâncare câte puțin și pun într-o ulcică. Mai apoi, în seara de Anul No[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Folclorul obiceiurilor de iarna

Femeia care face colacii pentru Crăciun, se duce în grădină cu mâinile pline de aluat și zice către fiecare pom așa : ,,Măr ( păr, prun etc.), astfel de rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele .''

Tot în seara de Crăciun până la Anul Nou, fetele care doresc să-și cunoască viitorul lor ursit iau din fiecare mâncare câte puțin și pun într-o ulcică. Mai apoi, în seara de Anul Nou, înconjoară goale casa de 9 ori ; a noua oară, uitându-se pe fereastră, îl văd pe cel adorat mâncând din ulcică.

Prin unele părți, este obiceiul ca în ziua de Ajunul Crăciunului, dascălii tineri bisericești să umble cu ICOANA. Este vorba de o icoană pe care este zugrăvită nașterea lui Isus Cristos, în mijlocul staulului. Intrând în casă, unul din dascăli așază marginea de jos a icoanei pe piept, ținând mâinile de cele două colțuri de sus și începe a cânta troparul nașterii Mântuitorului.

Un alt obicei, răspândit mai cu seamă în Moldova, este SFINȚIREA MESEI DE AJUN. Această datină de a umbla preotul cu Ajunul ca să sfințească masa și să vestească enoriașilor Nașterea Domnului este foarte veche. Prin Nordul Moldovei, se pregătește masa pentru Ajunul Crăciunului cu mâncăruri de post. Nimeni n-are voie să descopere masa până nu intră preotul pe ușă. Preotul blagoslovește masa de post, gustă primul din bucate, apoi cei ai casei.

În vechime, la curțile noastre domnești, era și obiceiul numit ORAȚII, devenite ,,urații'' de la ,,a ura''. Cărturarul Dan Simionescu srie în legătură cu această datină voievodală : ,,În prima zi de Crăciun Domnul avea obiceiul să cheme la masă pe boieri. La masă Mitropolitul ridica paharul cu vin, făcând orații pentru a slăvi pe Dumnezeu și pentru sănătatea familiei domnitoare. A doua zi de Crăciun, obiceiul orațiilor se continua astfel : veneau la palatul domnesc dascălii școlilor cu discipolii lor, care rosteau orații întâi în grecește și apoi în românește...''

Ajunul Crăciunului

În ajunul Crăciunului, se agită fetele mari, ca să-și viseze ursitul, adică viitorul soț. Astfel, fata pune, sub perna pe care va dormi, toate lingurile cu care a mâncat la masă, așa cum au rămas - nespălate. Tot așa, după ce s-a spălat, își pune săpunul și piaptănul sub pernă. De obicei, se adună la o casă mai multe fete și, una după alta, iau câte o sămânță de cânepă și, după ce o înfig într-un ac, o întind la flacăra unei lumânări. Dacă sămânța pocnește, atunci fata se va mărita cât mai curând ; dacă nu, va trebui să mai aștepte.

Dacă în ziua de Ajun se decide o căsătorie, atunci perechea aceea va fi foarte fericită. De la Ajunul Crăciunului până la Bobotează se mătură casa de la răsărit, spre icoane, ca să vină pețitorii la casa cu fete mari. Din același motiv, în această perioadă nu se toarce.

Tot în Ajun, când fata face colaci, are mare grijă să nu greșească și să iasă frumoși din cuptor ; căci de vor fi frumoși și viitorul soț va fi frumos! După ce i-a copt, taie o bucată dintr-un colac și o dă câinelui, și încontro va porni câinele cu bucata de colac în gură, din partea aceea îi va veni alesul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.