Fobia sociala

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Intalnirea cu propriile spaime a fost o iluminare. Sporadic, istoria personala mi-a fost devastata de unele tulburari de anxietate sociala. M-am intrebat atunci cate din trenurile vietii pierdusem, cate din bucuriile simple de fiecare zi? Dincolo de unele manifestari extreme, precum inventica sau revolta impotriva regimului, am smuls bruma de succese ascuns in umbra scrisului solitar. Imi era mai [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fobia sociala

Intalnirea cu propriile spaime a fost o iluminare. Sporadic, istoria personala mi-a fost devastata de unele tulburari de anxietate sociala. M-am intrebat atunci cate din trenurile vietii pierdusem, cate din bucuriile simple de fiecare zi? Dincolo de unele manifestari extreme, precum inventica sau revolta impotriva regimului, am smuls bruma de succese ascuns in umbra scrisului solitar. Imi era mai usor singur in fata hartiei de scris, decat in public. Abia spre 35 de ani, dupa puscarie si presa, m-am debarasat de inhibitii. Fara asta, probabil, ratam cariera de universitar si negociator. Din timidul de candva a ramas sfiala si explozia. Poate da, poate nu.

Multi dintre noi duc pe picioare tulburari de anxietate despre care nici nu stiu ca poarta un nume. Cu pretul unor eforturi psihice epuizante, evitam expunerea in public si fobia trece neobservata de anturaj. Starile de panica ne perturba rutina cotidiana, in familie, anturaj, scoala, munca.
Realizam oare natura lor mai mult sau mai putin patologica? Limbajul si ocaziile in care psihiatrii ofera informatii de acest gen raman inaccesibile publicului fara abilitare medicala, care are nevoie de ele. (Cartea doctorului Sorin Ene, Cum sa ne invingem teama, este o fericita exceptie.)

Ce este anxietatea?
Dupa dictionar, anxietatea este "o stare de neliniste care apare (...) in absenta unor cauze evidente, insotita de fenomene organo-functionale de tipul palpitatiilor, jenei respiratorii, transpiratiei abundente etc."Simplu spus, anxietatea este o teama fara obiect, de necunoscut. Nu-i un rau in sine, ba chiar se afla in slujba supravietuirii. Ca emotie din familia fricii, are rolul de a pregati organismul sa intampine primejdii potentiale, inca fara chip. Fara o minima stare de anxietate, am ramane total indolenti si iresponsabili. Seara, de pilda, ne pune sa fixam desteptatorul sa nu intarziem la program. Ne impinge sa pregatim din timp lucrarea pe care o vom prezenta sefului sau contractul ce-l vom negocia cu clientul.

La intensitate normala, anxietatea este la fel de binevenita ca apa din reteaua de irigatii. Se afla acolo pentru a intampina seceta. Cand intrece masura, apa se revarsa peste diguri; matura totul in cale si distruge ceea ce trebuia protejat. La fel se intampla si cu anxietatea in exces; inunda, sufoca si perturba psihicul. Daca ajunge o stare continua si fara mobil concret, anxietatea inventeaza primejdii care nu exista cu adevarat. Iata un exercitiu care sugereaza acest lucru!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.