Foaie de observatie.Endocrinologie.

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.80

nivel: Facultate

Istoricul actualei boli ( anamnesis morbi )
Pacienta se consideră bolnavă de diabet timp de 10 ani(anul 1997), când pentru prima dată s-a depistat hiperglicemia (glucoza – 17 mmol/l). Pacienta nu prezenta nici o acuză de tipul : polidipsie, poliurie, polifagie. Pierdere in greutate nu s-a inregistrat. A fost prescrisă insulinoterapia. Dupa urmarea unui tratament cu insulină, nivelul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Foaie de observatie.Endocrinologie.

Istoricul actualei boli ( anamnesis morbi )
Pacienta se consideră bolnavă de diabet timp de 10 ani(anul 1997), când pentru prima dată s-a depistat hiperglicemia (glucoza – 17 mmol/l). Pacienta nu prezenta nici o acuză de tipul : polidipsie, poliurie, polifagie. Pierdere in greutate nu s-a inregistrat. A fost prescrisă insulinoterapia. Dupa urmarea unui tratament cu insulină, nivelul gilcemiei constituia 5,0 mmol/l.

Anual, pacientua urma examenul medical profilactic unde solicita și explorarea glicemiei sangvine. Episoade de hiperglicemie nu s-au depistat.
În luna martie a.2001 pacientul s-a adresat la medicul endocrinolog a SR Telenești cu următoarele acuze: polidipsie( aproximativ 3l/zi), prurit cutanat, pierdere ponderală până la 11 kg (de la 75 până la 60 kg.), astenie generală, scăderea acuității vizuale. S-a determinat hiperglicemia – 14 mmol/l. Bolnavua a fost îndreptata la SCR serviciul de endocrinologie cu scop de diagnostic și tratament. Pacienta a fost investigata si a fost stabilit diagnosticul : Diabet zaharat tip II forma gravă. Pacienta a urmat tratament în staționar timp de 1,5 luni.

Tratamentul primit
Schema de tratament urmată timp de ultimii ani :
Din 2001-2005 a urmat insulină Humulin : 8:00 – 20 UA + 19:00 – 10 UA ( în total – 30 UA ).
Din anul 2005 a urmat Protofan : 8:00 – 20 UA + 12:00 – 10 UA + 20:00 – 10 UA ( în total – 40 U.A.)

Pacienta urmează tratamentul prescris fără abateri. Periodic s-a internat în staționar serviciul de endocrinologie a SCR (în 2001, 2005,2007) cu scop de investigații și corecția tratamentului administrat.
În prezent s-a internat cu scop de investigații și corecția tratamentului administrat, cât și pentru obține documentația necesară pentru a fi prezentată la comisia de expertiză medicală a vitalității.

4.Istoricul vieții bolnavei ( anamnesis vitae )
a) Date biografice
Este al doilea copil în familie. Și-a început studiile la vîrsta de 7 ani. În copilărie a corespuns grupului de vârstă conform dezvoltării fizice. Alimentația – suficientă în cantitate, la domiciliu de 3 ori pe zi. Este căsătorită, mamă a 3 copii.
b) Antecedente patologice
Boli sexual-transmisibile – neagă. Contact cu bolnavi de tuberculoză – neagă.
d) Antecedente eredo-colaterale
Din spusele pacientului mama sa a fost bolnavă de diabet. Copii sunt sănătoși.
e) Anamneza alergologică
Alergie la medicamente, vaccinuri, alimente, polen, alți alergeni neagă.
f) Deprinderi dăunătoare
Nu fumează, nu consumă alcool sau droguri. Nu consumă cafea sau ceai tare în cantități mari.

DATE OBIECTIVE
STAREA PREZENTĂ A BOLNAVEI ( STATUS PRAESENS )

1.Inspecția generală
Starea generală a bolnavei este satisfăcătoare; conștiința clară. Poziția bolnavei în pat este activă; expresia feței obișnuită. Tip constituțional normostenic ( unghiul epigastral = 90° ); dezvoltarea fizică normală. Tegumentele – curate, de culoare roz-pală. Se determină rubeoza facială. Umiditatea și turgorul pielii normale. Părul – cu luciul păstrat, unghiile normale, cu luciul păstrat, puls capilar nu se determină. Țesutul celulo-adipos subcutanat dezvoltat normal (grosimea plicii -3 cm. In spatiul inghinal). Capul este proporțional, puncte dureroase nu se determină. Gâtul este proporțional. Glanda tiroidă vizual și palpator nu se deterimnă, pulsația venelor jugulare nu se determină. Ganglionii limfatici ( sternocleidomastoidieni, supraclaviculari, infraclaviculari, axilari ) palpator nu se determină, sînt nedureroși. Mușchii sînt bine dezvoltați, tonusul este normal, puterea mușchilor normală, senzații dureroase lipsesc. Țesutul osos – oasele sînt proporționale, fără deformații, percutor puncte dureroase nu se determină. În articulații mobilitatea deplină, fără dureri; deformații, crepitații nu se determină.

2.Sistemul respirator

Acuze
Bolnava nu prezintă plîngeri. Lipsesc secrețiile nazale, dureri în regiunea bazei nasului și a sinusurilor paranazale. Bolnava nu tușește, nu are dureri toracice sau dispnee.

Inspecția
Aripile nasului nu participă în actul de respirație, respirația nazală este puțin îngreunată. Vocea este neshimbată. Toracele de conformație normală, fără deformații globale, scapulae alatae nu sînt prezente. Retracții parietale nu se determină. Fosele supra- și infra- claviculare uniforme pe ambele hemitorace, retracția sau proeminența lor nu se determină. Ambele hemitorace participă simetric și uniform și în actul respirator. Tipul respirației este abdominal. Mișcările respiratorii sînt ritmice, frecvența mișcărilor respiratori ieste 20/min.

Palpația
Elasticitatea toracelui este păstrată. Vibrațiile vocale sînt uniforme pe ariile simetrice ale toracelui.
Percuția
Percuția comparativă
La percuție sunet clar pulmonar pe întreaga arie pulmonară.
Percuția topografică
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.