Fluxurile turistice internationale

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.17

nivel: Liceu

Turismul reprezintă ansamblul relațiilor și fenomenelor ce rezultă din deplasarea și sejurul temporar al persoanelor care călătoresc cu scopul bine definit de a se destinde și recrea.

Fluxurile turistice presupun în primul rând o deplasare temporară a persoanelor în funcție de dimensiunea cererii,de potențialul turistic,de distanța la care se găsește,de accesibilitatea și de presti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fluxurile turistice internationale

Turismul reprezintă ansamblul relațiilor și fenomenelor ce rezultă din deplasarea și sejurul temporar al persoanelor care călătoresc cu scopul bine definit de a se destinde și recrea.

Fluxurile turistice presupun în primul rând o deplasare temporară a persoanelor în funcție de dimensiunea cererii,de potențialul turistic,de distanța la care se găsește,de accesibilitatea și de prestigiul pe care îl deține regiunea de primire.

...

America

Între 1970-1977 sosirile au înregistrat o creștere de la 48 mil. la 101 mil.,dar ponderea turismului a scăzut în aceeași perioadă de la 25.5 % la 20.1 %.Ocupă locul 2 după Europa.Preponderent este aici turismul intra-regional (79 % din sosiri-1997).Aici se găsesc primele țări emițătoare de turiști:SUA,Canada,Mexic,Argentina,Brazilia,Venezuela.

Procentul încasărilor (28.2 % - 1997) este mai mare decât cel al sosirilor (20.9 %).Pe lângă America de Nord (77 % din încasări,76 % din sosiri) se remarcă și Marea Caraibilor (13 % din încasări,12 % din sosiri). America de Sud are 10 % din sosiri și 9 % din încasări.

Capacitățile hoteliere mondiale sunt de 38.5 % (locul 2),dar cu diferențe regionale:America de Nord – 85 %,America Centrală – 0.86 %, Marea Caraibilor – 3.14 %.

Africa

Sosirile au un procent mic (3.6 % din totalul mondial),cauzat de dezvoltarea economică redusă,insuficiența infrastructurii de transporturi,lipsa mijloacelor financiare.Printre avantaje s-ar număra: patrimoniul turistic natural,situarea (mai ales a Africii de Nord),țările tropicale se găsesc pe aceleași fuse orare ca și țările europene.Însă sosirile au cunoscut totuși o ușoară creștere (2.9 % - 1985 – 3.6 % - 1997).De asemenea a crescut cererea turistică de 13 ori în ultimii 15 ani.Fluxurile au crescut și ele de 2.1 ori.

Încasările sunt scăzute,doar 1.9 % din totalul mondial.Oferta turistică are un procent de 2.9 % din totalul mondial (Maroc și Tunisia – 45.5 % ; țările din Africa Centrală – 11.1 %).

Asia de Est și Sud-Est

Aici sunt noile țări turistice:Japonia,China-RAS Hong Kong (RAS-Regiunea administrativ specială),Singapore,Thailanda,Malaysia, Rep. Coreea,Prov.Taiwan (China) și Indonezia.Principalele motivații turistice sunt:turismul de afaceri (către țările industrializate),turismul de loisir (către stațiunile balneare),turismul comercial (către China-RAS Hong Kong, Singapore).

La cererea turistică primează Japonia,Rep.Coreea,Taiwan care însumează 61 mil.sosiri în 1997,adică 12 % din total.În perioada 1980-1997 nr sosirilor a crescut de 3 ori.

Prima țară emițătoare din zonă este Japonia (15.3 % din total-1997) urmată de Singapore (8.9 %).
Turismul intra-regional deține 75.9 % din fluxurile turistice internaționale.Încasările au cunoscut o creștere rapidă spre deosebire de sosiri (8.3 %-1980 – 15.4 %-1997).

Principalele destinații sunt China și Hong Kong.Țările din zona Pacificului înregistrează 4.3 % în Polinezia,Melanezia și Micronezia și 6 % în Australia și Noua Zeelandă.

În Singapore,Thailanda,Indonezia,Malaysia,Rep.Coreea (40 %-procentul de primire) se înregistrează cele mai mari creșteri ale capacității hoteliere.China-Hong Kong și Prov.Taiwan au un procent de 38 % la primire.De asemenea aici s-au format lanțuri hoteliere precum hotelurile Mandarin,Shanrila,Peninsula.

Așadar,turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfășurată în alte sectoare-chei din economia mondială (industrie, agricultură, comerț). Fenomenul turistic este extrem de greu de delimitat deoarece, ca orice activitate umană, cade sub incidența studiului interdisciplinar, antrenând deopotrivă economiști , geografi, psihologi și sociologi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.