Fluxurile de marfuri si servicii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Dup[ cel de al doilea criteriu, oper`and cu forma propriet[ii ]i modul de gestiune a activit[ilor economice exist[: [ri cu economie de pia[ (capitaliste), in care proprietatea este preponderent privat[, iar activitatea economic[ este reglat[ de forele pieei, tipice fiind SUA, Germania, Anglia, Franta, Italia, Canada, Japonia, dar ]i India, Egipt sau Chile; [ri cu economie central-planificat[ (soci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fluxurile de marfuri si servicii

Dup[ cel de al doilea criteriu, oper`and cu forma propriet[ii ]i modul de gestiune a activit[ilor economice exist[: [ri cu economie de pia[ (capitaliste), in care proprietatea este preponderent privat[, iar activitatea economic[ este reglat[ de forele pieei, tipice fiind SUA, Germania, Anglia, Franta, Italia, Canada, Japonia, dar ]i India, Egipt sau Chile; [ri cu economie central-planificat[ (socialiste), cu proprietate preponderent de stat ]i gestionarea economiei prin plan central obligatoriu pentru unit[ile economice, tipice fiind in trecut fosta URSS, [rile centrale ]i est-europene, iar in prezent [ri precum Cuba ]i Coreea de Nord.

Putem spune c[, in prezent, exist[ ]i o a treia grup[ de [ri, cu economie in tranziie, de la central-planificat[ la cea de pia[, in care proprietatea continu[ s[ fie in mare m[sur[ de stat, dar cu tendin[ de privatizare, renun`andu-se treptat la rolul de manager al statului. Din aceast[ grup[ fac parte [rile central ]i est-europne, fostele republici din cadrul URSS, republicile ap[rute din fosta Iugoslavie, precum ]i Albania, China, Vietnam ]i Mongolia, in total 30 de [ri. Se apreciaz[ c[ procesul tranziiei este de durat[, de 10-20 de ani, ]i nu fi incheiat dec`at atunci c`and proprietatea in aceste [ri va deveni preponderent privat[.

Economia Internaional[ ca schimb de activit[ti intre state. Economia internaional[, in acest sens i se spune ]i economie mondial[, nu este o entitate, precum este economia naional[, intruca`t: nu are un teritoriu propriu, nu are o populaie proprie, nu are un capital propriu ]i nu este condus[ de un guvern mondial sau de legi mondiale. Indicatorii sintetici ai economiilor naionale pot fi, ins[, insumai, rezult`and totaluri mondiale, precum produsul intern brut mondial, producia industrial[ sau agricol[ mondial[, export sau import mondial ]i alii, f[r[ ins[ a rezulta o entitate mondial[.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.