Fluviile lumii

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.35

nivel: Liceu

Mississippi

Mississippi este un fluviu din America de Nord SUA cu o lungime de 3.778 km. Mississippi izvoreste din Lacul Itasca in partea de nord a statului Minnesota. Se uneste cu afluentii sai principali Missouri si Meramac langa orasul St. Louis, Missouri, iar cu Ohio in statul Illinois. In afara de regiunea Marilor Lacuri fluviul asigura cu apa intregul tinut dintre Muntii Stan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fluviile lumii

Mississippi

Mississippi este un fluviu din America de Nord SUA cu o lungime de 3.778 km. Mississippi izvoreste din Lacul Itasca in partea de nord a statului Minnesota. Se uneste cu afluentii sai principali Missouri si Meramac langa orasul St. Louis, Missouri, iar cu Ohio in statul Illinois. In afara de regiunea Marilor Lacuri fluviul asigura cu apa intregul tinut dintre Muntii Stancosi in vest si Muntii Apalasi in est.

Fluviul Mississippi curge prin zece state nord americane Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi si Louisiana, inainte de varsarea sa printr-o delta larga, la circa 160 km in sudul orasului New Orleans in Golful Mexic.
Cercetari mai recente, din anul 2005, au stabilit ca fluviul de fapt nu s-ar termina in delta ci si-ar continua cursul inca 2000 de km sub forma unui curent submarin pana la coastele Cubei.

Spre deosebire de alte fluvii mari Mississippi nu are mai multe izvoare. El izvoraste din lacul Itasca ca un parau cu o latime de 5 m. Coordonatele lacului fiind 47º 15' latitudine nordica si 95º 12' longitudine vestica, la o altitudine de 512 m. Mississippi se varsa sub forma unui estuar cu o suprafata de 28.600 kmAC, cea mai mare gura de varsare din lume. Fluviul la varsare este compus din cinci brate principale pe teritoriul statelor Louisiana, Arkansas si Tennessee.

Cantitatea zilnica de sediment adus de fluviu fiind de 1,5 milioane de tone. Inundatiile periodice cu depuneri de mal, face ca aceste regiuni sa fie deosebit de fertile, regiunea este bogata in peste (1 miliard de kg de peste anual) Cultivarea in regiunea deltei fiind favorabila culturii de: orez, bimbac, trestie de zahar si soia. O problema a acestei regiuni este scufundarea treptata a uscatului care duce la urcarea nivelului marin.

Obi
Obi sau Ob, fluviul cu cel mai lung estuar: 800 km lungime, 30-90 km latime si 10-12 m adancime, este situat in vestul Siberiei , Federatia Rusa. Fluviul izvoraste din Muntii Altai, prin izvoarele Biia si Katun, si curge pe directia aproximativ S-N, prin intinsa campie a Siberiei de Vest, varsandu-se ca si Enisei in Marea Kara - Oceanul Inghetat, printr-un imens estuar.

Amur
Fluviul Amur are o lungime de 2.824 km fiind fluviul cel mai lung din China si Rusia, care se varsa in Oceanul Pacific de nord. De la data de 27 august 1689 fluviul dupa multe conflicte politice si militare din trecut este in prezent granita naturala dintre China si Rusia. Cursul inferior al Amurului este navigabila, atat timp cat nu este fluviul inghetat, debitul de apa este de 2930 mA³/sec (ianuarie 1985) si 17.700 mA³/sec (Mai 1985) masurat la Komsomolsk (oras rusesc pe malul stang al Amurului cu 276.000 locuitori), aceasta cantitate de apa provine dintr-un bazin hidrografic de 173.000 kmAC.

Impreuna cu afluentul de pe partea stanga Schilka si Onon din partea dreapta, care prin confluare formeaza Amurul, fluviul are o lungime totala de 4.411 km (Onon-Schilka-Amur), iar daca este adaugata si lungimea afluentului Argun, fluviul atinge 4.444 km (Argun-Amur).

Pe malulul raului Argun se afla Hailar (capitala districtului chinez Hulun Buir) de aici la 150 km in vest se afla lacul Hulun Nur, situat in nord estul Chinei, lac de apa dulce fara scurgere cu o suprafata de 2.315 kmAC la un nivel crescut al apei se varsa apa in partea de nord a lacului in raul Argun care se afla la 30 km departare, afluenti ai lacului fiind raul Kerulen si Orxon. Daca se considera cursul fluviului in perioada de varsare a lacului in Argun, (Kerulen-Argun-Amur) se ajunge la lungimea cursului fluviului de 5.052 km.

Enisei
Enisei este un fluviu din Siberia, Rusia, care are 4.092 km lungime, fiind numit si meridianul siberian. Cursul sau traverseaza centrul Siberiei, de la sud spre nord urmand in lung meridianul 90 curgand cu varsare in Marea Kara din Oceanul Arctic, ca si fluviul Obi.

Numele originar al fluviului era "Ioanesi" - "apa mare"care provine de la poporul indigen "Evenk", sau "tungus" care traiau intr-o regiune din Siberia, Manciuria si Mongolia mai intinsa ca Europa). Numai in secolul XVII fluviul a fost denumit Enisei de cazacii sositi in regiune. Pe limba populatiei Ulug Khem, Enisei inseamna "nelinistit", "ana" = "mama", "sei" = "rau". Pe limba turca, Yenisuy sau Yenissey inseamna "Apa noua".

Coordonate geografice:52º19aEURCN 97º30aEURCECoordonate:: 52º19aEURCN 97º30aEURCE Fluviul Enisei ia nastere la marginea orasului Kysyl (105.931 loc.) in Tuva prin conflunta raurilor Marele Enisei si Micul Enisei care izvorasc din muntii Ostaian (cu inaltimea max. 3.492 m, care se intinde intre Mongolia si lacul Baikal). Dupa locul de confluare a celor doi afluenti, fluviul Enisei curge intr-un lacul de acumulare Saiano-Shushenkoe ingust, cu o lungime de 300 km.

Fluviul Enisei se indreapta apoi spre nord prin chei si lasa in urma lantul muntos Ostaian. Langa localitatea Abakan, fluviul Enisei primeste apele afluentului cu acelasi nume. In sudul localitatii Abakan se afla lacul de acumulare Krasnoiarsk, cu o lungime de 400 km.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.