Fluoroza intoxicatia cu fluor

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Liceu

In Italia sn "boala dintilor scrisi", in USA - boala dintilor patati, email patat, Islanda - caddur, in Maroc - El Darmous.
Etiologie: 1) intox apare ca drept consecinta a poluarii industriale, prin produsi de emisiune de la fabrici de acid fluorhidric, Al, ceramica, email, sticla, otel, superfosfati, de la cuptoarele de calcinat minereu de Fe (in urma arderii carbunelui), in urma efluentil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fluoroza intoxicatia cu fluor

In Italia sn "boala dintilor scrisi", in USA - boala dintilor patati, email patat, Islanda - caddur, in Maroc - El Darmous.
Etiologie: 1) intox apare ca drept consecinta a poluarii industriale, prin produsi de emisiune de la fabrici de acid fluorhidric, Al, ceramica, email, sticla, otel, superfosfati, de la cuptoarele de calcinat minereu de Fe (in urma arderii carbunelui), in urma efluentilor si namolurilor industriale ce contin fluorosilicat de Na si K si acid fluorosalicilic ce sunt adesea deversate in mari bazine de decantare, iar fluorurile volatile ce se degaja din aceste bazin pot polua puternic atmosfera.

(industrii poluante - SACEV = sticla, aluminiu, ceramica, email, vopseluri) h) factorii topografici si meteorologici: amplasarea intreprinderilor poluante in zone depresionale (forma de sa) cu ceata frecventa si lipsa de curenti de aer, unde sunt frecvente ploile marunte si usoare (ploi mocanesti) Cai de patrundere: dig. Absorb deriv solubili este mai rapida si mai completa Prezenta in ratie a unor elem care se combina cu acest metaloid (Al, Ca, Mg) ii diminueaza absorbtia formandu-se complecsi putin resorbabili.

Dupa absorbtie, F este dirijat spre teritorii in care de depune pana la saturare dupa care ionul de F se va gasi si in sg sub forma libera.
Se elim aproape in exclusivitate pe cale renala, si < prin fecale, lapte, transpiratie.~98% din cant de F retinuta de organism se gaseste in oase si in dinti dat afinitatii pt Ca si pt fosfatul tricalcic cu care form molecule complexe de fluoro-apatit.
Valoarea medie normala a F din oase este de 50ppm la fatare, iar la anim adulte de 800ppm. In intox cronica poate ajunge pana la 20000ppm
21.05.08

Mod de actiune: are actiune cu precadere asupra dintilor si scheletului
La niv dintilor inlocuieste radicalul OH, iar in urma actiunii sale asupra adamantoblastelor si amaloblastelor determina formarea unei matrice anormale si in consecinta det mineralizarea defectoasa a dintilor.La niv cartilajelor, tendoanelor si a tesuturilor periarticulare este stimulata activitatea osteoblastelor si osteoclastelor, predispunandu-le la mineralizare si la producerea unor neoformatii osoase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.