Fluorochinolone, sulfamide, nitrofurani

7x puncte

categorie: Chimie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fluorochinolonele sunt antibiotice cu un spectru larg de activitate, care fac parte din clasa chinolonelor. A devenit o practica obisnuita clasificarea in "generatii" a fluororchinolonelor pe baza spectrului lor bacterian. Primele fluorochinolone actioneaza in special asupra bacililor gram negativi aerobi si mai putin asupra unor germeni gram pozitivi, in timp ce generatiile noi de fluorochinolone[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fluorochinolone, sulfamide, nitrofurani

Fluorochinolonele sunt antibiotice cu un spectru larg de activitate, care fac parte din clasa chinolonelor. A devenit o practica obisnuita clasificarea in "generatii" a fluororchinolonelor pe baza spectrului lor bacterian. Primele fluorochinolone actioneaza in special asupra bacililor gram negativi aerobi si mai putin asupra unor germeni gram pozitivi, in timp ce generatiile noi de fluorochinolone (incepand cu levofloxacin) au activitate crescuta pe germenii gram pozitivi si germenii atipici.

Fluorchinolonele de generatia a IV-a sunt active si pe anaerobi. Activitatea antibacteriana este potentata de substitutia in pozitiile 1,6,7,8. De exemplu introducerea unui atom de fluor in pozitia 6, contribuie la cresterea actiunii antibacteriene si la o mai buna stabilitate electrica a moleculei. Cei trei compusi se pot studia comparativ prim mecanismul de actiune. Dupa patrunderea in celula bacteriana, actioneaza asupra acidului nucleic astfel: sulfamidele inhiba sinteza acidului nucleic prin interferarea sintezei acidului tetrahidrofolic, fluorochinolonele modifica forma, iar nitrofuranii cauzeaza leziuni ireversibile.

Sulfamidele actioneaza bacteriostatic in concentratiile obisnuite, dar in concentratii mai mari pot fi bactericide. Molecula sulfamidica prezinta asemanari structurale cu acidul p-aminobenzoic pe care il antagonizeaza competitiv. Acidul p-amino benzoic este indispensabil pentru metabolismul bacteriilor pentru ca el intervine in sinteza acidului folic; forma biologic activa a acidului folic (acidul pteroilglutamic) este acidul tetrahidrofolic, obtinut prin reducerea in organism a acidului folic.

Acizii tetrahidrofolici participa la sinteza unor aminoacizi, a bazelor pirimidinice (timina) si purinice (adenina, guanina) compusi necesari sintezelor acizilor nucleici.Sinteza acidului folic are loc in prezenta unei enzime specifice care poseda centri activi, la care ac.p-aminobezoic se fixeaza perfect; sulfamidele avand o structura asemanatoare pot ocupa acesti centrii si astfel sinteza acidului folic este intrerupta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.