Florin Mihailescu - Comentarii la Baudelaire

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.67

nivel: Facultate

Daca analiza succesiunii traducerilor baudelairiene, mai reusite sau mai slabe, s-a facut in destule imprejurari, fie cu ocazia tiparirii lor in volume, fie retrospectiv, cu ocazia suspomenitei editii jubiliare din 1968, o trecere in revista a principalelor mentiuni si, mai ales, comentarii poate ingadui concluzii dintre cele mai interesante si mai semnificative pentru procesul receptarii marelui [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Florin Mihailescu - Comentarii la Baudelaire

Daca analiza succesiunii traducerilor baudelairiene, mai reusite sau mai slabe, s-a facut in destule imprejurari, fie cu ocazia tiparirii lor in volume, fie retrospectiv, cu ocazia suspomenitei editii jubiliare din 1968, o trecere in revista a principalelor mentiuni si, mai ales, comentarii poate ingadui concluzii dintre cele mai interesante si mai semnificative pentru procesul receptarii marelui poet in mediile noastre intelectuale.

In imensitatea bibliografiei critice existente pe plan international si mai cu seama francez, nu trebuie sa ne asteptam, bineinteles, la cine stie ce revelatii interpretative, necum documentare, desi unele dintre chiar acestea din urma nu ne-au lipsit, caci amanunte importante privind relatia lui Ange Pechmeja cu autorul Florilor raului au fost puse in lumina pe taram romanesc. Cel mai substantial castig de pe seama cunoasterii reactiilor critice romanesti manifestate de-a lungul timpului pe marginea operei genialului poet francez consista neindoielnic in punerea in exerga a atitudinii comentatorilor nostri din punctul de vedere al sensibilitatii autohtone, dar si din acela al unei evolutii literare specifice.

De aici si unele elocvente diferente, mai ales in prima faza a procesului de receptare. Nu e in acest sens nici un motiv de mirare ca partizanii poeziei traditionale s-au aratat de la inceput reticenti, in vreme ce promotorii modernitatii estetice, simbolistii inaintea tuturor, l-au transformat intr-o emblema de autoritate si intr-un veritabil steag de lupta. Prestigiul mult prea mare al lui Baudelaire n-a permis insa nimanui o contestare fatisa a geniului sau poetic, controversa dezvoltandu-se mai exact pe tema relatiei cu literatura romana, cu necesitatile si obiectivele ei, cu specificul dinamicii si al metamorfozelor sale istorice.

Primul ecou baudelairian, in afara celor doua traduceri ale lui Pogor, a fost pus in legatura cu Titu Maiorescu, care, in Cercetarea lui critica de la 1867, il mentioneaza pe poetul francez, nu insa in calitatea lui de baza, ci in aceea de ... traducator al lui Edgar Poe si, ceea ce e si mai semnificativ pentru modicitatea interesului romanesc fata de el, la acea data, fara macar a-l nominaliza, trimitand doar la "traducerea franceza" din istoriile "extraordinare" ale scriitorului american, ca si cum autorul ei nici nu conta sau, oricum, "nu era in chestie". Pentru Maiorescu, e limpede ca Baudelaire nu reprezenta inca un nume, asa cum avea sa devina el foarte curand dupa aceea.

Contrazicatorul si adversarul criticului junimist, Constantin Dobrogeanu-Gherea, mult mai bine pus la curent cu miscarea literara franceza moderna a sfarsitului de secol, rezerva lui Baudelaire un tratament mai apropiat, dar nu mai putin incidental, raportandu-l la Eminescu, in amplul studiu consacrat acestuia. El pomeneste aici "cantarea brutala si nesanatoasa" a autorului celebrei La Charogne, "care, primblandu-se cu iubita-i, da peste un hoit puturos, putred, verde, in care foiesc viermii, de la care se imprastie o duhoare ciumata", totul spre a sublinia marea diferenta a poetului roman, iubitor al naturii si al femeii divinizate, mai curand decat demonizate, caci insusi fondul nativ al lui Eminescu era, dupa criticul socialist, mai presus de orice, optimismul si idealismul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.