Flori pentru Algernon

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Daca la inceput, cu un I.Q. de 68, Charlie pierdea toate "competitiile" de inteligenta cu soricelul Algernon (care beneficiase deja cu succes de tratamentul miraculos), dupa o vreme in mintea lui patrunde tot mai multa lumina, I.Q.-ul lui se "normalizeaza", pricepe tot mai limpede, citeste tot mai diversificat si retine tot mai mult, iar in scurta vreme mintea lui devine sclipitoare, depasindu-i i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Flori pentru Algernon

Daca la inceput, cu un I.Q. de 68, Charlie pierdea toate "competitiile" de inteligenta cu soricelul Algernon (care beneficiase deja cu succes de tratamentul miraculos), dupa o vreme in mintea lui patrunde tot mai multa lumina, I.Q.-ul lui se "normalizeaza", pricepe tot mai limpede, citeste tot mai diversificat si retine tot mai mult, iar in scurta vreme mintea lui devine sclipitoare, depasindu-i in inteligenta si in cunoastere enciclopedica pe "zeii intelectuali" ce coordoneaza experimentul.

Daca s-ar limita la atat, cartea ar fi un S.F. agreabil cu o intriga ingenioasa, bine condusa catre un deznodamant mai mult sau mai putin previzibil.Cum era de asteptat, aceasta explozie de inteligenta nu este echivalenta cu o dezvoltare plenara si armonioasa a intregii personalitati a lui Charlie. Dimpotriva, a avea I.Q.-ul unui geniu si E.Q.-ul unui copil de sase ani e o fractura interioara cu consecinte din cele mai grave. Inteligenta care nu e dublata de caldura sufleteasca, compasiune si empatie poate deveni monstruoasa, iar cel devenit peste noapte inteligent nu are ragaz sa creasca si emotional. Dintr-un idiot bland si curat la suflet, Charlie devine un geniu aspru si egoist.

El realizeaza ca cei pe care in ignoranta lui ii considera prieteni nu faceau decat sa se amuze pe seama sa si sa profite de mintea lui incetosata. Se indeparteaza si este indepartat nu numai de colegii de la brutaria unde lucra ca om de serviciu, dar si de studentii si profesorii de la universitate, pe care ii privea candva ca pe niste idoli si care au ramas de-acum mult in urma capacitatilor sale intelectuale. Nimeni nu ii mai este pe masura lui Charlie, care se trezeste mai singur ca niciodata.

"La ce te asteptai? Experimentul a fost calculat ca sa-ti creasca inteligenta, nu ca sa te faca popular. N-am avut nici un control asupra evolutiei personalitatii tale, si te-ai transformat, dintr-un tinar intirziat dar agreabil, intr-un individ arogant, egocentric si anti-social", ii spune unul dintre profesorii implicati in experiment. In universul in expansiune al lui Charlie isi face loc cinismul.
Ideea experimentului in sine nu e perceptibila decat ca un fundal pentru problema umana care se pune.

Pornind de la contrastul dintre lumina si intuneric, se contureaza profilul a doua persoane, aparent opuse, aflate in corpul uneia singure. Astfel, ii surprindem pe rand pe Charlie-geniul si Charlie-moronul, pandindu-l pe primul la tot pasul. Ceea ce aparent ar fi trebuit sa determine o apropiere a lui Charlie fata de oamenii din jurul sau nu face decat sa-l indeparteze si mai mult de ceilalti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.