Flori de mucigai - comentariu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Liceu

Volumul "Flori de mucigai" infatiseaza o lume aflata la marginea societatii formata din hoti, puscariasi, prostituate si florarese" -o lume lipsita de divinitate, scufundata in tenebrele propriei conditii".(N. Balota "Opera lui T. Arghezi").Poezia argheziana ilustreaza lumea dezolanta a inchisorii si frumusetea triviala a mahalalelor.

Ca orice poet modern, Arghezi descopera resurse [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Flori de mucigai - comentariu

Volumul "Flori de mucigai" infatiseaza o lume aflata la marginea societatii formata din hoti, puscariasi, prostituate si florarese" -o lume lipsita de divinitate, scufundata in tenebrele propriei conditii".(N. Balota "Opera lui T. Arghezi").Poezia argheziana ilustreaza lumea dezolanta a inchisorii si frumusetea triviala a mahalalelor.

Ca orice poet modern, Arghezi descopera resurse poetice in zone considerate non-poetice.In literatura universala, modelul lui Arghezi este Charles Baudelaire, autorul volumului "Florile raului", primul poet care transfigureaza uratul si grotescul in valori estetice.Metafora din titlu("flori de mucigai") defineste creatia poetica argheziana din perspective esteticii uratului, categorie negative ce defineste poezia moderna.

Titlul este o constructie oximoronica, intrucat alatura doi termini aparent incompatibili, florile simbolizeaza viata, puritatea, gingasia, frumosul, iar mucegaiul, uratenia si descompunerea.Arghezi se infatiseaza in ipostaza poetului damnat coborat intr-un spatiu infernal, inchis, intunecat si izolat; acest spatiu amplifica sentimentul de singuratate, mai ales ca poetul este parasit de divinitate. El isi scrie stihurile "cu puterile neajutate...".

Taurul, leul si vulturul sunt simboluri religioase asociate, in pictura ortodoxa, apostolilor Marcu, Luca si Ioan.Absenta ajutorului divin inseamna lipsa harului sugerata prin "tocirea unghiei ingeresti". Aceasta metafora poate avea doua explicatii posibile: fie omul este parasit de Dumnezeu, fie omul s-a indepartat de Dumnezeu, nu a mai recunoscut semnele divine, si s-a lasat in voia demonicului.

Unghiile de la mana stanga reprezinta tocmai conditia demonica si coborarea intr-un univers infernal. O astfel de poezie scrisa cu "unghiile de la mana stanga" devine socanta. Versurile sunt profane, iesite din timp: "sunt stihuri fara an, /Stihuri de groapa/De sete de apa/si de foame de scrum".

Asadar noua poezie ingemaneaza aspiratia spre puritate(metafora "sete de apa") cu dorinta de a cunoaste si tenebrele existentei, chiar si moartea(" foame de scrum").In acelasi timp apa si focul sunt simboluri are purificarii, iar setea si foamea, metafore ale cunoasterii.
"Flori de mucigai" este un poem programatic("ars poetica") si marcheaza o modificare in estetica lui Tudor Arghezi.Ca intreaga poezie moderna, lirica argheziana se aseaza sub semnul categoriilor negative precum: uratul, straniul, grotescul.

De asemenea limbajul poetic arghezian este inovator si socant. Lexicul poetului este variat, cu termeni din diferite niveluri ale limbii.Cuvinte considerate nepoetice (unghie, tencuiala, perete, firida, s-a tocit) au capatat o expresivitate deosebita pentru ca Arghezi a distrus conventiile poetice si a creat un limbaj metaforic nou, in care cuvintele sunt incarcate de materialitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.