Flori de mucigai

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Opera FLORI DE MUCIGAI este o arta poetica deoarece se regasesc conceptia despre arta, conditia si efortul artistului-creator, tematica universului claustral si estetica uratului. Cea din urma este o doctrina estetica ce promoveaza utilizarea unor termeni din sfera cotidianului si a banalului, termeni ce reprezinta categorii negative precum: uratul, grotescul si trivialul. Desi evoca atmosfera det[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Flori de mucigai

Opera FLORI DE MUCIGAI este o arta poetica deoarece se regasesc conceptia despre arta, conditia si efortul artistului-creator, tematica universului claustral si estetica uratului. Cea din urma este o doctrina estetica ce promoveaza utilizarea unor termeni din sfera cotidianului si a banalului, termeni ce reprezinta categorii negative precum: uratul, grotescul si trivialul. Desi evoca atmosfera detentiei, a revoltei si a suferintei umane datorate unei captivitati injuste, tema poeziei exprima efortul creator al artistului pentru un prodis spiritual manifestat in asemenea conditii vitrege.

Versurile nu mai sunt darul unei revelatii, al harului divin, ci al unei nelinisti si al setei creatoare.
Titlul poeziei, FLORI DE MUCIGAI, este un oximoron in care florile sugereaza frumusetea, puritatea, lumina, iar mucigaiul semnifica uatul, descompunerea si intunericul. Oximoronul creeaza o imagine contradictorie a lumii, in care valorile umane sunt alterate, degradate- lumea inchisorilor in care viata oamenilor este supusa restrictiilor rigide.

Titlul este, in acelasi timp reprezentativ pentru inovatia limbajului arghezian- estetica uratului, modalitate artistica intalnita in lirica europeana la Budelaire. Asocierea celor doua categorii estetice contradictorii: frumosul-sugerat de imaginea sinestezica a florilor in care se impleteste vizualul si olfactivul- si uatul- sugerat de imaginea complexa a mucigaiului, care are rol de a ilustra imperfectiuniile vietii, ofera titlului fascinanta prin efectele estetice.

Oximoronul anticipeaza ideea poetica esentiala- relatia dintre creator si creatie, definita printr-un efort deosebit intr-un context degradant.
Poezia este alcatuita din doua strofe asimetrice; este structurata in doua secvente lirice inegale, prima ilustrand crezul artistic arghezian, iar cealalta neputinta artistului de a crea in conditii de claustrare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.