Florea Forescu - Sunt un adept al metaforei totale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Facultate

La Baudelaire, visul este o senzatie prelungita. Artistului neputincios ii corespunde un calau constient, degradat de mizeria sa, fiind un cantaret al parfumurilor, mai mult decat al sunetului si al culorii.
Ion Pillat, in traducerile operei lui Baudelaire, a descoperit cele mai patetice "chemari ale Divinitatii" din lirismul francez al secolului XIX. Daca poezia lui Baudelaire este compusa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Florea Forescu - Sunt un adept al metaforei totale

La Baudelaire, visul este o senzatie prelungita. Artistului neputincios ii corespunde un calau constient, degradat de mizeria sa, fiind un cantaret al parfumurilor, mai mult decat al sunetului si al culorii.
Ion Pillat, in traducerile operei lui Baudelaire, a descoperit cele mai patetice "chemari ale Divinitatii" din lirismul francez al secolului XIX. Daca poezia lui Baudelaire este compusa in vers clasic, in conformitate cu ce se scria in acel secol, la mine, cvasitotalitatea versurilor se substituie interogatiilor metafizice, gen cu filiatii si ecouri in poezia romaneasca a secolului XX, George Bacovia, Ion Pillat, Ion Vinea, Nichita Stanescu, Daniel Turcea.

Geneza se desfasoara, in lumea poemelor mele, intr-o permanenta imanenta spatiala si transcendenta temporala. Eu intru in sacrul marilor bucurii, in fericirea lucida a lucrurilor si a sentimentelor, poezia mea fiind si grea, si imponderabila, intr-o continua expresivitate, este o memorie a obiectelor. Poezia mea eliptica suprima ceea ce e impur insa impuritatea obtine si ea cateva dividende, are un spatiu si un timp al presimtirilor, care ma umanizeaza, fiind un antidiscurs prin maxima concentrare a poeziei.

Aceasta este o rulare tenace a aceluiasi soft poetic, materialul lingvistic, tematic, fiind acelasi. Poemele mele se constituie intr-o veritabila autobiografie, satul Ghizdavesti fiind centrul Universului personal, unde curatenia sufleteasca si frumusetea campestra raman vesnice. Un element prezent in poeme este fantana, cea nascatoare de ciuturi si potolitoare de sete de viata. Poemele isi modifica numai centrul de greutate, din exploratorii devin tot mai mult autoexploratorii, putand include si pusee de beatitudine, de calm.
Satul din Campia Romanatiului are o asemenea impregnare in constiinta mea, incat aproape nu mai are referinta in stricta imediatitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.