Floare albastra de Mihai Eminescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Liceu

Traind in dimensiunea sa interioara conceptul de iubire absoluta, ca eroii lui Camil Petrescu, el nu-i ras-punde: "Eu am ras, n-am zis nimica", pentru a nu pune in discutie problema incompatibilitatii, tergiver-sand-o si sperand s-o rezolve in timp. Iubita traieste pe coordonata conceptului de "carpe diem", traieste o iubire relativa, afectiva, pe care o comunica prin simboluri si expresii edifica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Floare albastra de Mihai Eminescu

Traind in dimensiunea sa interioara conceptul de iubire absoluta, ca eroii lui Camil Petrescu, el nu-i ras-punde: "Eu am ras, n-am zis nimica", pentru a nu pune in discutie problema incompatibilitatii, tergiver-sand-o si sperand s-o rezolve in timp. Iubita traieste pe coordonata conceptului de "carpe diem", traieste o iubire relativa, afectiva, pe care o comunica prin simboluri si expresii edificatoare: "fir de romanita", "voi fi rosie ca marul", "foi de mure". Intelegerea poetului asupra lumii este conceptuala, arhetipala, asa cum o spune versul:

"Ca un stalp stam in luna!", unde simbolul "stalp" sugereaza centrul universului, principiul masculin, spiritul, iar simbolul "luna" principiul feminin. Iubita este lipsita de intelegerea care duce la a-devar: "Si mi-i spune atunci povesti. S-a murit iubirea noastra."
Iubita, definita prin metafora "floare albastra", a plecat lasand in sufletul poetului un sentiment de tristete:
"Totusi este trist in lume!"

Eroii inteleg in mod diferit lumea, realitatea si de aici drama incompatibilitatii, de aceea comportamentul lor este diferit. Iubita este expansiva, plina de vitalitate ca viata insasi; ea joaca rolul subtil al naturii, care vrea sa retina spiritul incorporat, in timp ce poetul intelegand jocul naturii, fortele, mecanismul subtil si de esenta al lumii, nu se lasa sedus ci surade: "Eu am ras, n-am zis nimic."

Aceasta intelegere izvorata din asimilarea filozofiei indiene nu-i poate impiedica reactia melancolica si profund romantica. Metafora simbol "campiile Asire", care totalizeaza universul lumii antice babiloniene, edenul pamantesc, sugereaza ideea ca asa cum aceasta lume infloritoare a devenit pustie, tot astfel pleca-rea iubitei va face ca viata sa-i para pustie si lipsita de sens. Drumul logic al Karmei este eliberarea spiri-tului prin cunoasterea discriminatoare.

Floarea albastra este natura, universul poetic, iubita, iubirea, este mitul zeitei Isis, ca etapa in drumul dobandirii constiintei de sine, asa cum il va exprima Eminescu in nu-vela "Avatorii faraonului Tla". Momentul cand se constitue oglinda constiintei de sine este dat de imagi-nea zeitei Isis care ii aparea hyerofantului insotita de aceasta floare - trandafirul albastru - semn hieratic, ca in literatura de factura economiastica. In Orient, Budha insusi este reprezentat pe un lotus albastru. Metafora "floare albastra" ne apare astfel incarcata de un strat mitic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.