Fiziopatologia suferintei fetale in preeclamsie

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.70

nivel: Facultate

Consecinta fetala a diminuarii treptate a "rezervei placentare" este o suferinta fetala cronica, cu intarziere de crestere intrauterina consecutiva. Accidentul final il reprezinta moartea fatului in uter, atunci cand functia placentara nu mai poate asigura nici minimul de substante nutritive si oxigen catre fat. Acest moment, al contradictiei finale si fatale dintre ce poate placenta si ce are nev[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fiziopatologia suferintei fetale in preeclamsie

Consecinta fetala a diminuarii treptate a "rezervei placentare" este o suferinta fetala cronica, cu intarziere de crestere intrauterina consecutiva. Accidentul final il reprezinta moartea fatului in uter, atunci cand functia placentara nu mai poate asigura nici minimul de substante nutritive si oxigen catre fat. Acest moment, al contradictiei finale si fatale dintre ce poate placenta si ce are nevoie fatul, poate surveni oricand in ultima parte a sarcinii, la o distanta variabila de termen. Acest moment, in plus, nu survine la aceeasi varsta de gestatie in toate sarcinile cu DT. In unele sarcini apare mai departe de termen, la altele mai in apropierea termenului.

Astfel incat nu se poate sti teoretic, din carti, la ce varsta de sarcina dispare complet "rezerva placentara" si, deci, fatul este in risc iminent de moarte in uter. Aici intervine necesitatea coroborarii diverselor investigatii paraclinice de evaluare a fatului in uter.
Aceste investigatii incearca sa dea relatii despre comportarea fatului. Sau, altfel spus, despre gradul de afectare fetala, deci despre momentul fiziopatologic respectiv.

Fatul ajuns in intarziere de crestere intrauterina inseamna ca a suportat, pe o perioada lunga de timp, un aport insuficient atat de substante nutritive, cat si de oxigen. Intarzierea de crestere intrauterina presupune, din punct de vedere metabolic, un anabolism scazut in mod asimetric. La acesti feti lungimea scheletului este in general normala, dar este modificat raportul creier/ficat, in favoarea neta a primului. Aportul transplacentar inadecvat de substante nutritive a dus deci la o "malnutritie" fetala cronica.

Expresia clinica a acesteia variaza de la fatul cu greutate mica pentru varsta gestationala, pana la cel cu reducere marcata evidenta de masa adipoasa subcutanata si de masa musculara, cu toate semnele clinice clasice de suferinta fetala cronica grava. Metabolic este caracteristica scaderea pana la disparitie a depozitelor de glicogen si de tesut gras subcutanat. Aceasta reducere drastica a depozitelor furnizoare de energie este secundara aportului inadecvat, deci malnutritiei. Fatul in suferinta fetala cronica are nivele circulante de glucoza mai scazute, de aceea nu are suficient, sau chiar de loc, glicogen. Posibilitatile lui enzimatice, insa, de glicogenosinteza sunt foarte bune, deci nu este vorba de o disfunctie enzimatica.

Depozitele de glicogen sunt esentiale pentru fat atat in travaliu, cat si in primele ore dupa nastere. Lipsa acestor depozite duce la hipoglicemie fetala sau a nou-nascutului. Astfel incat fatul va fi obligat sa foloseasca lipoliza ca sursa de energie dupa nastere, dar posibil si in timpul travaliului. Ori, este cunoscut ca daca beta-oxidarea se petrece in hipoxie, degradarea acizilor grasi nu se face pana la acetil-Co-A, care sa intre in ciclul Krebs, ci apar corpii cetonici (acetona, acidul acetoacetic si acidul gamahidroxibutiric). Acestia vor participa in mod determinant la producerea acidozei metabolice, in lipsa corectarii adecvate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.