Fiziopatologia stomacului operat

1x punct

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Reducerea secretiei gastrice consta in scaderea cantitativa a acidului clorhidric, a pepsinei, a factorului intrinsec si lipazei gastrice. Carenta pepsinei si a lipazei este compensata in segmentele subiacente prin secretiile pancreatice si intestinale si nu afecteaza digestia. Aclorhidria favorizeaza colonizarea stomacului cu bacterii ce produc substante implicate in carcinogeneza si creste susce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fiziopatologia stomacului operat

Reducerea secretiei gastrice consta in scaderea cantitativa a acidului clorhidric, a pepsinei, a factorului intrinsec si lipazei gastrice. Carenta pepsinei si a lipazei este compensata in segmentele subiacente prin secretiile pancreatice si intestinale si nu afecteaza digestia. Aclorhidria favorizeaza colonizarea stomacului cu bacterii ce produc substante implicate in carcinogeneza si creste susceptibilitatea la infectii cu poarta de intrare digestiva (holera si infectii cu Salmonella)(1).

Pe termen lung, produce malabsorbtia fierului si a calciului. Prin comparatie cu alte situatii ce se insotesc cu aclorhidrie in care pacientii sunt asimptomatici, se considera ca simptomele postgastrectomie sunt consecinta tulburarilor de motilitate si nu a reducerii secretiei clorhidropeptice(2).

Carenta factorului intrinsec survine numai in gastrectomiile totale sau in rezectiile gastrice partiale insotite de gastrita bontului. In celelalte situatii, stomacul restant produce cantitati suficiente de factor intrinsec pentru a nu determina malabsorbtia vitaminei B12.

Gastrectomiile distale determina accelerarea evacuarii gastrice a lichidelor si a solidelor sub forma de particule mari, care invadeaza rapid si masiv intestinul. Vagotomiile supraselective au consecinte reduse asupra motilitatii gastrice(3, 4, 5, 6). Este accelerata numai evacuarea lichidelor, prin suprimarea reflexului vagal de relaxare a fornixului. Vagotomiile tronculare si selective insotite de o tehnica de drenaj determina atat accelerarea evacuarii lichidelor, cat si perturbarea evacuarii solidelor.

1. Sindromul de Dumping precoce (posprandrial precoce)
Reprezinta un complex de simptome gastrointestinale si vasomotorii ce apar ca urmare a interventiilor chirurgicale efectuate pe stomac. 25-50% dintre pacientii ce au suferit o interventie chirurgicala gastrica prezinta sindrom Dumping. Incidenta si severitatea simptomelor se coreleaza cu tipul interventiei chirugicale: 15-20% dupa gastrectomie partiala(10), 6-14% dupa vagotomii tronculare cu proceduri de drenaj, 2% dupa vagotomii proximale fara proceduri de drenaj. Dupa by-pass gastric cu ansa a-la Roux, 50-70% dintre pacienti prezinta sindrom Dumping precoce(11), dar simptomatologia regreseaza dupa 15-18 luni. La copii, sindromul Dumping apare in majoritatea cazurilor dupa fundoplicatura Nissen. Doar 1-5% dintre pacienti prezinta sindrom Dumping sever cu simptome invalidante. S-a constatat o incidenta mai mare la femei.

Fiziopatologie. Factorul etiologic constant il reprezinta lipsa pilorului fie prin rezectie, fie prin piloroplastie. Rezultatul consta in trecerea rapida in jejun a unei cantitati mari de alimente, insuficient maruntite, care produc distensie jejunala si hiperosmolaritate intrajejunala. Hiperosmolaritatea determina trecerea rapida a lichidului intravascular in compartimentul intestinal cu distensia rapida intestinala si cresterea frecventei contractiilor intestinale. Clinic, apar dureri abdominale sub forma de crampe, meteorism abdominal si diaree, precum si simptome vasomotorii ca tahicardie si rash facial.

La nivel vascular, se produce vasodilatatia, in special in teritoriul periferic si splanhnic. Un rol important in patogenia sindromului Dumping il au si hormoni ca enteroglucagonul, peptide YY, polipeptidul pancreatic, polipeptidul intestinal vasoactiv, peptidul glucagonslike si neurotensina. Nivelul acestora este crescut postprandial la cei simptomatici comparativ cu cei asimptomatici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.