Fiziopatologia sistemului respirator

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.71

nivel: Facultate

Ventilatia se limiteaza la spatiul mort. Daca CV este scazuta sub 50% = restrictie severa ceea ce duce la scaderea debitului respirator si scaderea capacitatii de adaptare la efort. Fenomenul scaderea distensibilitatii plamanului a compliantei in timp ce rezistenta la flux este normal. Cauze:-Afectiuni pulmonare si extrapulmonare care afecteaza functia de pompa a plamanului -Leziuni sau alterari f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fiziopatologia sistemului respirator

Ventilatia se limiteaza la spatiul mort. Daca CV este scazuta sub 50% = restrictie severa ceea ce duce la scaderea debitului respirator si scaderea capacitatii de adaptare la efort. Fenomenul scaderea distensibilitatii plamanului a compliantei in timp ce rezistenta la flux este normal. Cauze:-Afectiuni pulmonare si extrapulmonare care afecteaza functia de pompa a plamanului -Leziuni sau alterari functionale a caiilor nervoase care coordoneaza respiratia in intoxicatii cu barbiturice, opiacee, anestezie generala, leziuni cerebrale din traumatisme.

afectiuni ale cutii toracice in cifoscolioza, fracturi costale, etc.-afectiuni pleurale: pleurita, pleurezie, pneumotorax -afectiuni ale parenchimului pulmonar: TBC, pneumonii, silicoza, tumori.2.Tulburarile raportului ventilatiei-perfuziei eficienta ventilatorie alveolara rezulta din buna functionalitate a fiecarui acin. In multe afectiuni ventilatia si perfuzia sunt neuniforme. Ventilatia este alterata in: Endarterita, panarterita, embolii, tromboze pulmonare, obstructia pulmonara a vaselor mici.

Intre anumite limite apare reflexul Fon-Oler, in teritoriu hiperventilatiei se produce reflex vaso-constrictor si invers, in teritoriu cu vasoconstrictie se poduce reflex actelectazie. Cand modificarile depasesc capacitatile de adaptare a reflexului Fon-Oler se modifica raportul ventilator perfuziei. Normal 0,8 duce la aparitia unui teritoriu cu raport scazut, si terioriu >1 cu raport scazut.
Acest tip de insuficienta respiratori este hipoxemie cu normocapnie.
Uneori cresterea amplitudinei miscarilor respiratorii si diminuarea spasmului muscular bronsice poate normaliza saturatia in O2.

3.Tulburarile de difuziune la nivelul membranei alveolocapilare
Transportul gazelor respiratori intre aerul alveolar si plasma sanguina din capilarele alveolare presupune strabaterea celor 6 straturi de la nivelul membranei alveolocapilare. Rata de difuziune a O2 si a CO2 este direct proportionala cu marimea suprafetei functionale si invers proportionala cu lungimea caii cu care o strabate gazul. Rata depinde de presiunea partiala a gazelor, solubilitate este influentata de tipul de circulatie a eritrocitelor la nivel de capilare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.