Fiziologia sistemului digestiv

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

Absorbtia este un proces fiziologic complex prin care produsii de digestie, apa, sarurile minerale si vitaAZminele trec prin mucoasa intestinala si ajung in mediul intern. 90% din procesele de absorbtie se desfasoara la nivelul mucoasei intestinului subtire, care are adap-tari structurale si functionale importante: epiteliu unistratificat, valvule conivente, vilozitati intestinale cu iriAZgatie sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fiziologia sistemului digestiv

Absorbtia este un proces fiziologic complex prin care produsii de digestie, apa, sarurile minerale si vitaAZminele trec prin mucoasa intestinala si ajung in mediul intern. 90% din procesele de absorbtie se desfasoara la nivelul mucoasei intestinului subtire, care are adap-tari structurale si functionale importante: epiteliu unistratificat, valvule conivente, vilozitati intestinale cu iriAZgatie sangvina si limfatica bogata, microvili la polul apical al celulelor (. si 9.6.).

Suprafata activa reala de absorbtie intestinala este de peste 250 m2. Procese de absorbtie reduse au loc si la nivelul cavitatii bucale, stomacului (pentru alcool si unele medicamente) si intestinului gros (pentru apa, saruri minerale si unele vitamine).
Mecanismele prin care se realizeaza absorbtia sunt active si pasive.
a) Mecanismele active sunt mecanisme de transAZport activ, cu consum de energie, selective, care se desfasoara impotriva gradientului* de concentratie (un fel de pompe chimice).

Mecanismele pasive sunt favorizate de cresterea presiunii din interorul anselor intestinale si de miscarile vilozitatilor intestinale.
Absorbtia proteinelor se face sub forma de aminoAZacizi, in prima parte a intestinului subtire, prin mecaAZnisme active si selective la polul intern al celulelor mucoasei si prin mecanisme pasive de difuziune, de la polul extern (bazal) al acestora in sange.Dupa absorbtie, aminoacizii trec in vena porta. La sugari, proteinele si anticorpii din laptele matern (colostru) pot fi absorbite nedigerate, prin pinocitoza.
Prin absorbtia proteinelor si a anticorpilor din lapte matern se asigura sugarilor imunitate la anuAZmite boli, pana la formarea anticorpilor proprii.

Absorbtia glucidelor se face sub forma de monozaharide la nivelul jejunului, prin mecanisme pasive (pentru pentoze: riboza etc.) si active (pentru hexoze: glucoza, fructoza etc.). Absorbtia glucozei necesita consum de energie provenita din degradarea celulara a ATP-ului.
Transportul activ al glucozei se poate face si cu ajuAZtorul unui "transportor', sistem enzimatic ce asigura transportul comun al glucozei si Na+ din intestin in sange. In final, glucoza este transportata prin vena porta la ficat.Absorbtia lipidelor se face in prima parte a intestiAZnului subtire, sub trei forme:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.