Fiziologia scoartei cerbrale

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.01

nivel: Facultate

Funcția motorie (Neocortexul motor):
Mișcările corpului, produse prin contracția mușchilor scheletice, se desfășoară prin intermediul a două sisteme, a căror activitate este condusă de scoarța cerebrală: sistemul extrapiramidal și sistemul piramidal.

Aceste sisteme acționează asupra mușchilor, prin intermediul neuronilor motori din nucleii de origine ai nervilor cranieni sau[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fiziologia scoartei cerbrale

Funcția motorie (Neocortexul motor):
Mișcările corpului, produse prin contracția mușchilor scheletice, se desfășoară prin intermediul a două sisteme, a căror activitate este condusă de scoarța cerebrală: sistemul extrapiramidal și sistemul piramidal.

Aceste sisteme acționează asupra mușchilor, prin intermediul neuronilor motori din nucleii de origine ai nervilor cranieni sau prin intermediul neuronilor somatomotori din coloanele anterioare ale măduvei spinării.

Localizările centrilor de proiecție motori ai căii piramidale:
Distribuția regiunilor excitabile ale câmpului 4, pe care se proiectează diferitele segmente ale corpului, este asemănătoare cu aceea din aria somestezică (câmpurile 3, 1 și 2). Astfel: degetele piciorului se află proiectate la partea inferioară a feței mediale a câmpului (aria motorie suplimentară); piciorul, glezna, gamba, genunchiul și coapsa, de o parte și de alta a marginii superioare a emisferei; trunchiul în partea superioară a câmpului, pe fața externă; umărul, brațul, cotul, antebrațul, capul și mâna, în partea centrală a feței externe, opunând cea mai largă suprafață; fața, gura și limba se află proiectate la piciorul câmpului.

Funcția motorie a câmpului 4, exercitată asupra mușchilor scheletici ai segmentelor corporale respective prin fasciculul piramidal, se face în doi timpi: primul timp se efectuează o funcție tonică, controlând și întreținând tonusul muscular, precum și micșorând pragul reflexelor tendinoase; în al doilea timp se efectuează o funcție fizică, prin care se controlează orice activitate somatică motorie, de exemplu mișcările fine diferențiate și variate ale degetelor mâinii sub dependența acestei funcții.

Câmpul 4 primește excitații senzitive de la câmpurile 3, 1 și 2 și de la alte câmpuri pe care la analizează și apoi le trimite, prin fasciculul piramidal, incitații motorii gândite și voite la neuronii periferici (somatomotori) din coloanele anterioare ale măduvei spinării, care, la rândul lor, acționează mușchii scheletici respectivi.

Câmpul 4 poate iniția și controla orice activitate motorie somatică. Cele două arii vecine(câmpul 4 și câmpurile 3, 1 și 2)sunt așa de strâns legate între ele din punct de vedere funcțional, încât pot fi luate ca un tot și numite aria senzitivomotorie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.