Fiziologia aparatului excretor

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.18

nivel: Liceu

Lichidul filtrat din capsula formeaza urina primara 180 l in 24 de h care are aceasi compozitie ca a plasmei , fara proteine . Urina primara inainteaza prin tuburile urinifere si o mare cantitate de apa substantele folositoare si toata glucoza se reabsorb apoi in sange . ceea ce ramane in tuburile urinifere si trece in tuburile de colectare este urina finala 1,5 l in 24 h deci urina se formeaza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fiziologia aparatului excretor

Lichidul filtrat din capsula formeaza urina primara 180 l in 24 de h care are aceasi compozitie ca a plasmei , fara proteine . Urina primara inainteaza prin tuburile urinifere si o mare cantitate de apa substantele folositoare si toata glucoza se reabsorb apoi in sange . ceea ce ramane in tuburile urinifere si trece in tuburile de colectare este urina finala 1,5 l in 24 h deci urina se formeaza la nivelul nefronilor.

Urina finala contine apa 90% uree si acid format de ficat in urma degradarii proteinelor, saruri minerale (sulfati , fosfati , cloruri) care nu au fost utilizate de organism , medicamente etc. Urina finala este un lichid limpede, transparent, de culoare , de culoare galben deschisa , usor sarata si are o reactie acida , la omul sanatos . In cazuri patologice, urina finala este tulbure, isi schimba culoare, contine glucoza si proteine.

Eliminarea urinei din v. urinara se numeste mictiune.

Urina din pelvisul renal trece in uretere si prin contractia acestora inainteaza si se acumuleaza in vezica urinara. Pe masura ce urina patrunde in vezca urinara, musculatura peretilor se relaxeaza . Cand s-a umplut peretii musculosi se contracta datorita presiunii exercitate de urina, sfincterele de la baza uretrei se deschid si sunt eliminati 300-350 ml de urina .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.