Fisiunea nucleara

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.72

nivel: Facultate

Abia în anul 1947 s-au efectuat primele experiențe de acest fel, numite "experiențe de corelație unghiulară", care au stabilit faptul că neutronii sunt emiși cu cea mai mare probabilitate de fragmente prompte obținute la sciziune.

Experimentele ulterioare, din ce în ce mai sensibile, au confirmat acest lucru și în plus au stabilit atât faptul că ambele fragmente emit neutroni promp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fisiunea nucleara

Abia în anul 1947 s-au efectuat primele experiențe de acest fel, numite "experiențe de corelație unghiulară", care au stabilit faptul că neutronii sunt emiși cu cea mai mare probabilitate de fragmente prompte obținute la sciziune.

Experimentele ulterioare, din ce în ce mai sensibile, au confirmat acest lucru și în plus au stabilit atât faptul că ambele fragmente emit neutroni prompți cât și numărul mediu de neutroni emiși de fiecare fragment. Facem însă precizarea că aceste experimente nu au exclus posibilitatea ca neutronii să fie emiși, ce-i drept cu probabilitate mult mai mică, de nucleul care fisionează chiar în momentul (sau puțin înainte) de sciziune conform mecanismului exprimat calitativ de figura 6.1.a. Experimentele efectuate în anii '62 - '65 au pus în evidență și astfel de neutroni.

Alte experimente, din ce în ce mai precise, au confirmat intensa radioactivitate - a fragmentelor de fisiune obținute după emisia de neutroni prompți și de radiații prompte. S-a constatat și posibilitatea ca procesele - să fie însoțite în unele cazuri, pe lângă emisia de cuante "întârziate" și de emisia de "neutroni întârziați"; s-a stabilit și numărul acestor neutroni întârziați pe act de fisiune, timpul lor de emisie, energia lor cinetică (spectrul energetic) cât și identificarea fragmentelor ce-i emit.

În acest sens este instructiv de precizat că inițial identificarea fragmentelor emițătoare s-a făcut prin metode radiochimice și prin spectroscopie de masă. Aceste măsurători se efectuau asupra produșilor finali - stabili, rezultați prin dezintegrări succesive.

Ulterior (anii '65) identificarea acestor fragmente, prin masa lor, s-a realizat prin măsurarea energiei și vitezei lor. Extinderea acestei metode (anul 1969) prin măsurarea în coincidență a energiei și vitezei perechilor de fragmente emise la sciziune a permis determinarea distribuției de masă chiar a fragmentelor prompte (vezi Anexa 3)

Așadar din scurta trecere în revistă de mai sus a rezultat că "înțelegerea" procesului de fisiune a însemnat și înseamnă numeroase experiențe și studii teoretice datorită cărora cunoștințele asupra fisiunii s-au acumulat într-un ritm lent. Câteva din proprietățile fundamentale ale procesului de fisiune, în lumina cunoștințelor actuale, vor fi trecute în revistă in următorul paragraf.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.