Fiscalitate CECCAR

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.67

nivel: Facultate

cazuri, de nivelul veniturilor si/sau averii, precum si de cotele de impozitare. In categoria impozitelor directe de cuprind impozitele reale (impozite percepute asupra unor obiecte -cladiri, terenuri etc.) si impozitele personale (pe venit si pe avere). Impozitele indirecte sunt impozite percepute pe cheltuieli (ele sunt impozite pe consum).
5. Impozitele directe au caracteristic faptul ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fiscalitate CECCAR

cazuri, de nivelul veniturilor si/sau averii, precum si de cotele de impozitare. In categoria impozitelor directe de cuprind impozitele reale (impozite percepute asupra unor obiecte -cladiri, terenuri etc.) si impozitele personale (pe venit si pe avere). Impozitele indirecte sunt impozite percepute pe cheltuieli (ele sunt impozite pe consum).
5. Impozitele directe au caracteristic faptul ca se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice sau juridice, in functie de veniturile sau averea acestora, pe baza cotelor de impozit prevazute in lege.

Ele se incaseaza direct de la subiectul impozitului la anumite termene dinainte stabilite.1. Impozite reale: Impozitul funciar, pe cladiri, pe activitati industriale, comerciale si profesii libere, pe capitalul mobiliar sau banesc 6. Impozitele reale se stabilesc in legatura cu anumite obiecte materiale (pamantul, cladirile, fabricile, magazinele, etc.), facandu-se adstractie de situatia personala a subiectului impozitului. Ele mai sunt cunoscute si sub denumirea de impozite obiective sau pe produs, deoarece se asaza asupra produsului brut al obiectivului impozabil, fara a se face nici o legatura cu situatia subiectului impozitului.

7. Impozitele personale se intalnesc sub forma impozitelor pe venit si pe avere, in stransa legatura cu situatia personala a subiectului impozitului, motiv pentru care sunt cunoscute si sub denumirea de impozite subiective.- impozite pe avere: care afecteaza bunurile de natura mobiliara sau imobiliara ale contribuabililor (impozitul pe cladiri, pe terenuri, etc).- impozite pe venit: care vizeaza veniturile persoanelor fizice sau pe cele ale societatilor comerciale (impozitul pe profit).

impozite pe consum (cheltuieli): vizeaza cheltuielile de consum (accizele, taxa pe valoare adaugata).Aceasta este asa numita clasificare economica. Prezinta mare insemnatate pentru ca arata materia asupra careia se aseaza impozitele (sursa acestora)
9. Caracterul obligatoriu al impozitului rezida in legalitatea acestuia. Efectuarea platii impozitului are loc, deci, prin constrangere (silit), in unele situatii putandu-se ajunge chiar la privare de libertate a contribuabilului rau platnic.

10. In schimbul impozitelor platite statului, contribuabilii nu beneficiaza de un contraserviciu imediat si direct din partea acestuia. Contraprestatii aduc impozitele numai dupa un timp si indirect sub forma de utilitati publice pe care le primesc in schimb platitorii. Aceasta caracteristica le deosebeste de taxe care implica un raport de contraprestatie directa. Din acest punct de vedere, impozitele pot fi considerate preturi anticipate stabilite prin constrangere pentru serviciile guvernamentale; cetateanul, platindu-le, dobandeste dreptul de a pretinde statului servicii publice (nu exista insa echivalenta intre impozitul platit pentru finantarea serviciilor publice si cuantumul acestora primite in schimb).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.