Fiscalitate - impozitele si taxele

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Liceu

Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor sale. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din partea statului. Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie inteles in sensul ca plata acestora catre stat este o sarcina [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fiscalitate - impozitele si taxele

Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor sale. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din partea statului. Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie inteles in sensul ca plata acestora catre stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere, pentru care conform legii datoreaza impozit.

Caracterul nerambursabil si fara contraprestatie se refera la faptul ca in schimbul impozitului platitorii nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egala sau apropiata.Taxele-caracteristici,rol clasificare Taxa-spre deosebire de impozit reprezinta in general suma de bani platita de persoana fizica sau juridica, pentru un serviciu prestat platitorului de catre stat sau institutiile sale. Taxa cvontine pe langa costul serviciului prestat si unele elemente de impozit.

b)- Elemente specifice,deosebiri Rolul impozitelor si taxelor se manifesta pe plan financiar, economic si social, dar in mod diferit de la o etapa la alta de dezvoltare a economiei. Rolul cel mai important este cel pe plan financiar, deoarece acesta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice. Pe plan economic rolul impozitelor si taxelor se concretizeaza in utilizarea acestora de catre stat ca instrumente de interventie in activitatea economica pentru stimularea sau franarea unor activitati.

Pe plan social rolul impozitelor se concretizeaza in faptul ca prin internediul lor statul procedeaza la redistribuirea unei parti importante din produsul intern brut intre clase si paturi sociale, intre persoanele fizice si cele juridice. Impozitele si taxele care compun sistemul fiscal se pot clasifica dupa mai multe criterii insa foarte importanta este clasificarea acestora conform clasificatiei bugetare, care corespunde si ordinii in care acestea sunt asezate in bugetul de stat si in bugetele locale.Conform clasificatiei bugetare, impozitele se impart in:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.