Fisa de lectura La tiganci

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Personaje: Gavrielescu, Baba, Tiganca, Grecoaica, Ovreica, Brijarul
Tema: Moartea
Rezumatul: Opera A La tiganci A>> este compusa din opt episoade distincte.Astfel, nuvela se deschide cu episodul calatoriei cu tramvaiul, in care sunt prezentati pasagerii, cu domnul Gavrilescu in prim-plan, autorul surprinzand discutiile lor despre vreme dar si reactiile lor referitoare la lumea, atat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fisa de lectura La tiganci

Personaje: Gavrielescu, Baba, Tiganca, Grecoaica, Ovreica, Brijarul
Tema: Moartea
Rezumatul: Opera A La tiganci A>> este compusa din opt episoade distincte.Astfel, nuvela se deschide cu episodul calatoriei cu tramvaiul, in care sunt prezentati pasagerii, cu domnul Gavrilescu in prim-plan, autorul surprinzand discutiile lor despre vreme dar si reactiile lor referitoare la lumea, atat de straina lor, a tigancilor. Realizand ca si-a uitat servieta la doamna Voitinovici, matusa Otiliei, o eleva de-a dansului-el fiind profesor de pian.

Coborand din tramvai, spre a se intoarce catre casa acesteia, el incepe sa derileze, coplesit de caldura. Incearca sa astepte tramvaiul in statie, insa nu rezista si incepe sa mearga, pana ce ajunge in fata curtii tigancilor. Aici se uita visator in curte si vede o tanara ce-l ademeneste inauntru, ducanu-l intr-un bordei.

Aici incepe cel de-al doilea episod, ce se desfasoara in planul irealului. Acesta incepe cu discutia cu batrana, in care el ii da trei sute de lei si-l pune sa-si aleaga fetele. Astfel, el s-a ales cu o tiganca, o grecoaica si o ovreica.Acesta continua cu episodul intalnirii cu cele trei fete. Acestea ii cer s-o identifice pe tiganca, insa nu reuseste deoarece inca nu era gata pentru plecarea definitiva si tinde mereu sa le povesteasca despre Elsa si Hildegard. Din cauza caldurii el bea multa cafea si deoarece fetele incep sa-l invarteasca puternic, el lesina, incepand sa viseze.

Trezindu-se, el intra intr-o cautarea labirintica, in care bordeiul se transforma intr-un labirint si, pornind in cautarea fetelor,intalneste tot felul de obstacole, in final trezeste invaluit intr-o draperie asemenea unui giulgiu, fiind imbracat cu niste haine necunoscute: cu tunica si niste salvari de matase galbena. Firul epic continua cu episodul reintalnirii cu baba, in care cei doi sunt surprinsi discutand despre seara trecuta, insa, domnul Gavrilescu, auzind sunetul tramvaiului trecand in strada isi reaminti de doamna Voitinovici si pleaca grabit.

Incepe al cincilea episod, si anume calatoia cu tramvaiul ce ii dezvalui un aspect ciudat: calatorii nu mai erau la fel de amabili, nu mai intrau la fel d usor in vorba ca in ultima calatorie.Al saselea episod e format din popasul facut la doamna Voitinovici ce ii trezeste alte semne de intrebare, el descoperind ca doamna nu mai locuia acolo de opt ani si chiar ca Otilia se casatorise. Dezamagit, pleaca, facand ultima sa calatorie cu tramvaiul., cand descopera ca bancnotele se schimbasera, biletul se scumpise, iar a vorbi despre A la tiganci A>> devenise de nepermis in fata unei doamne.

Episodul popasului in fata propriei locuinte il face pe Gavrilescu sa realizeze ca lumea chiar se schimbase, chiar ca a sa cheie de la casa nu mai se potrivea. Tot incercand, batand in usa si sunand, el a reusit sa irite vecinii care i-au spus ca a gresit adresa deoarece acolo locuia domnul Stanescu, care era plecat la bai. Dezamagit, el se hotari cu greu sa intre in carciuma din colt. Discutia cu patronul carciumii ii lamureste cateva din neclaritatile sale, afland ca Elsa se intorsese in Germania acum doisprezece ani, imediat dupa disparitia misterioasa a sotului ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.