Fisa de Lectura ,,Ion

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.70

nivel: Liceu

A : Conţinut :

Glasul Pământului :

Capitolul I - Începutul


- romanul debuteaza cu prezentarea cursului Somesului şi a unui drum care duce într-un sat ce la prima vedere pare lipsit de viaţa şi amorţit de căldura ameţitoare care nu le dadea pace sătenilor.
- imaginea satului, a oamenilor &#[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fisa de Lectura ,,Ion

A : Conţinut :

Glasul Pământului :

Capitolul I - Începutul


- romanul debuteaza cu prezentarea cursului Somesului şi a unui drum care duce într-un sat ce la prima vedere pare lipsit de viaţa şi amorţit de căldura ameţitoare care nu le dadea pace sătenilor.
- imaginea satului, a oamenilor şi a animalelor din sat, este puţin deprimantă deoarece toţi sunt lipsiţi de vlagă şi pentru că situaţia începe să se schimbe doar în apropierea cârciumii lui Avrum.
- la hora de duminică sunt prezente personaje precum primarul, Ştefan Hotnog, Trifon Tătaru, Simion Butunoiu şi sunt prezentate relaţiile dintre aceştia.
- apare şi Ion, feciorul Glatenaşului care dansa cu Ana a lui Vasile Baciu; Ion se supără pe ţiganul Briceag, deoarece acesta refuză să mai cânte.
- tatăl Anei, venit şi el la horă, începe să întrebe de fata sa, iar când a auzit că e cu Ion în grădină a plecat să-l găsească pe acesta pentru a-i cere socoteala deoarece el nu accepta reşaţia Anei cu un ţăran ci vroia să o mărite cu George al Tomii.
- după ce hora s-a terminat, sătenii au început să se îndrepte spre cârciuma lui Avrum pentru a petrece în continuare.
- odată cu dorinţa lăutarilor de a pleca de la cârciumă, se iveşte şi momentul mult dorit al lui Ion, acela de a avea ocazia să-l înfrunte pe George deoarece acesta era cel care l-a asmuţit pe tatăl Anei asupra sa.


Capitolul II - Zvârcolirea


- Ion se trezeşte, şi observă că adormise cu hainele de sărbătoare păttate cu sângele lui George, după ce se spală şi se schimbă, Ion pleacă la muncă, unde se întâlneşte cu fata pe care o iubea cu adevărat, dar care era foarte săracă, Florica.
- odată ce termină cu munca la camp, Ion se duce la slujbă, loc în care este muştruluit de părinte pentru că s-a batut cu George.
- apare şi Titu care incepe să priceapă care sunt problemele vieţii de la sat, el fiind notar, dar dorindu-şi să facă mult mai mult, astfel devenind poet.
- Ion ia o hotărâre importantă, aceea de a se lupta cu Vasile Baciu pentru Ana.

Capitolul III - Zestrea


- începe cu împăcarea dintre George si Ion, împăcare făcută de doar de faţa lumii, căci Ion nu vroia să renunţe la Ana şi la bogaţia ei, astfel încât începuse să o viziteze pe Ana pe ascuns la ea acasa din ce in ce mai des.
- acţiunea se muta asupra Laurei, o fată de numai 19 ani care avea o adevarată viziune asupra dragostei, astfel încat ea îl refuza pe Pintea, un student la teologie pe care îl văzuse doar o dată, dar care îi făcea curte, şi îl iubeste din ce în ce mai mult pe Aurel Ungureanu.
- Pintea trimite o scrisoare părinţilor ei, în care le cere mâna fiicei lor, lucru foarte aşteptat de catre parinţii si rudele Laurei, mai ales că acestia nu prea îl acceptau pe Aurel, deoarece credeau că vrea să-si bată joc de fată.
- În acest timp Ion vrea să-şi mărească bucata de pamant, luînd din bucata lui Simion Lungu, bucată care i-a aparţinut, dar pe care a vândut-o, crezand ca acesta nu o sa bage de seaama, dar acesta observă şi vrea să-l ducă pe Ion la judecată pentru a-l învăţa minte.

Capitolul IV - Noaptea


- văzând că Ion nu se mai duce la Ana, George, crezând că duşmanul său nu mai este interesat de aceasta, încearcă să-i câştige inima, însă Ana îl poate iubi doar pe Ion.
- Ion primeşte citaţia de la judecătorie şi neştiind ce să facă se duce la învaţator ca să-l sfatuiască despre ce ar trebui să facă în această situaţie; ajungând în faţa judecătorului, Ion se împacă cu Simion, dar totuşi trebuie să ispăşească o pedeapsă de două săptămâni.
- între timp, Ana îi spune lui Ion că se pare că este însarcinată, lucru care l-a bucurat tare mult pe Ion, căci astfel se putea căsători cu ea si se putea îmbogăţi; aceasta discutie a fost auzita de catre George, care ara ascuns.

Capitolul V - Ruşinea


- este fixată logodna dintre Laura si Pintea pentru a doua duminica dupa Bobotează.
- începe să se raspandească veste prin sat cum că Ana ar fi însarcinată.odată cu trecerea timpului acest lucru a devenit o certitudine, iar Ana nu se mai putea ascunde trecea.
- tatăl ei nu mai ştia ce să facă, o compătimea şi îi aducea doctorul de frică să nu i se întample ceva, acesta crezînd că tatal copilului este George.
- ajuns acasă la George pentru a-l întreba ce are de gând cu Ana şi cu căsătoria dintre ei, Vasile află că George nu s-a atins de ea, gândindu-se imediat că vinovat este Ion.
- ajuns acasă, Vasile, începe să o bată pe Ana, el nevrînd să se oprească nici la apariţia vecinilor care îl rugau să înceteze.
- după câteva zile, Vasile se duce la Ion pentru a discuta pe tema căsătoriei, însă acesta a spus că vrea ca toată averea lui Vasile să fie trecută pe numele lui şi că altfel nici nu se gândeşte să se însoare cu Ana.

Capitolul VI - Nunta


- Titu pleacă din sat ca să o uite pe Roza, dar tot timpul el este cuprins de remuşcări.
- după ce s-au sfătuit timp de câteva ore, şi după ce Vasile a fost de acord să pună averea pe numele Anei şi lui Ion să-i dea 5 locuri şi o pereche de boi, Ion se gândeşte că este o propunere destul de bună, şi acceptă să-i ia fata de sotie.
- Laura se căsatoreste cu George Pintea, într-o duminică, apoi au plecat cu o trăsură la Bistriţa, de unde urmau să-şi continue călătoria cu trenul.
- o altă nuntă este aceea dintre Ion şi Ana, care a durat trei zile, după cum era obiceiul, dar Ion era deja dezinteresat de Ana, el gândindu-se numai la faptul că în sfârşit şi-a îndeplinit visul şi că este bogat; cu toate că acum era însurat el se întâlnea pe furiş cu Florica.

Capitolul VII - Vasile


- conflictul dintre Belciug şi Herdelea era din ce în ce mai aprig, chiar dacă se desfăşura pe ascuns, nici unul nedorind să se certe cu celălalt.
- Titu şi-a dat seama că Roza nu merită dragostea lui adevărată, mai ales că în scurt timp după ce el a plecat din sat, aceasta s-a consolat cu alt bărbat.
- Ion încearcă totuşi să-i ia toată averea lui Vasile prin intermedediul Anei, dar Vasile nu se lasă păcălit de cei doi, luând-o la bătaie pe Ana.
- odată întoarsă la Ion, Ana este bătută şi de acesta, crezând că ea şi tatăl ei s-au înţeles pentru a-l păcăli.
- după ce s-a mai calmat Ion îi spune soţiei sale că dacă nu are nici un ban nu poate să o ţină şi ar fi mai bine pentru ea să se întoarcă acasă.


Capitolul VIII - Copilul


- Ana se întoarce acasă la tatăl său, spunând că Ion a gonit-o.În acest timp, Ion a găsit un avocat şi l-a tras în judecata pe Vasile pentru înşelătoria sa.
- Laura trimite o scrisoare acasă în care spune că sunt fericiţi, că au călătorit mult şi să nu-şi facă probleme pentru ei.
- relaţia dintre Ion şi Ana mergea din ce în ce mai rău, deoarece Ion o bătea din ce în ce mai des, chiar dacă ea era însărcinată.
- după puţin timp au luat-o durerile facerii, născând un băiat, ajutată de către Zenobia, Ion fiind impresionat de ţipetele copilului, bucurându-se dar şi întristându-se în acelaşi timp.
- călătorind prin satul Lusca, Titu întâlneşte o învăţătoare de 25 de ani pe nume Virginia de care se îndrăgosteşte.
- copilul lui Ion şi al anei a fost botezat Petre, deoarece în acea zi era sărbătorit Sfântul Petru.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.