Firma in economia costurilor de tranzactie

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Este imprumutat de la J.R. Commons, care a observat problema principala a organizatiei economice: armonizarea amestecului simultan de conflict, dependenta mutuala si ordine.
Potrivit lui, tranzactia ca unitate de analiza permite studierea acestei probleme, dar este ea insasi un concept complex, este parte, tot si mijloc intre tot si parti. Ca parte, ea este o relatie limitata de reguli si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Firma in economia costurilor de tranzactie

Este imprumutat de la J.R. Commons, care a observat problema principala a organizatiei economice: armonizarea amestecului simultan de conflict, dependenta mutuala si ordine.
Potrivit lui, tranzactia ca unitate de analiza permite studierea acestei probleme, dar este ea insasi un concept complex, este parte, tot si mijloc intre tot si parti. Ca parte, ea este o relatie limitata de reguli si cutume, iar ca tot este o situatie de negociere intre indivizi, in cadrul careia regulile sunt interpretate si ajustate, iar vointele individuale sunt alterate.

Principalele caracteistici ale tranzactiei sunt:
Toate aceste active genereaza de fapt sunk costuri, iar astfel de investitii sunt riscante, pentru ca pot determina pierderea capitalului avansat in caz de ruptura a contractului. Stiind asta partile contractului se pot angaja intr-un comportament oportunist, pentru ca posibilitatea de a substitui un contract cu altul este foarte costisitoare.

Teoria organizatiilor economice leaga specificitatea activelor de dependenta de resurse: schimburile de resurse rare si importante creaza dependente (vezi dependenta de Rusia d.p.d.v. al gazelor). Partile unui contract anticipeaza aceste conditii si se organizeaza in consecinta, a.i. dependenta de resurse nu este o surpriza. Dimpotriva, partile exploreaza scheme alternative de organizare, care cuprind in calitate de componente principale: tehnologia, pretul la care produsul este tranzactionat, structura de guvernare (inclusiv masurile de siguranta) in care contractul este incadrat. Dependenta este astfel incorporata in analiza ex-ante si ex-post.

Incertitudinea este una comportamentala, care apare atunci cand partile sunt intr-o relatie de dependenta si cand isi ascund in mod constient informatii. Hazardul se datoreaza incertitudinii comportamentale care apare atunci cand se intalnesc contractele incomplete si specificitatea activelor. Atenuarea acestui hazard poate fi sursa de castig mutual.
Cea de-a treia caracteristica a tranzactiilor, frecventa, intervine atunci cand o tranzactie necesita o investitie specifica.

Aceasta conduce la o forma organizationala specializata, dar respectiva forma poate avea un cost ridicat. Costul nu se justifica decat daca tranzactia este importanta si trebuie sa se repete. Frecventa - unica, ocazionala sau recurenta - actioneaza asupra formei organizationale alese (integrarea in firma este putin probabila pentru o tranzactie unica).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.