Firma de servicii in economia globala

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In conceptia literaturii economice francofone, mondializarea are o sfera de cuprindere mult mai larga decat globalizarea. Globalizarea este urmarita pe anumite compartimente si anume: globalizarea activitatii firmelor, globalizarea schimburilor comerciale, globalizarea financiara s.a.m.d. Cu alte cuvinte globalizarea este privita ca un moment in cadrul procesului de mondializare, in cadrul careia [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Firma de servicii in economia globala

In conceptia literaturii economice francofone, mondializarea are o sfera de cuprindere mult mai larga decat globalizarea. Globalizarea este urmarita pe anumite compartimente si anume: globalizarea activitatii firmelor, globalizarea schimburilor comerciale, globalizarea financiara s.a.m.d. Cu alte cuvinte globalizarea este privita ca un moment in cadrul procesului de mondializare, in cadrul careia actorul principal il reprezinta firma, de preferinta multinationala. Acest punct de vedere este sprijinit si de literatura anglo-saxona [1].

Lumea a intrat intr-o noua faza a evolutiei sale. In ultimul timp, unul dintre cele mai importante procese care exercita o influenta enorma asupra perspectivelor dezvoltarii intregii umanitati, a devenit globalizarea. Acest fenomen a atins toate sferele vietii societatii, inclusiv economia, politica, relatiile internationale, cultura, ecologia, securitatea, aducand, astfel, cu sine mari schimbari in privinta evolutiei intregii comunitati umane. Tinand cont de efectele pe care le are globalizarea asupra umanitatii, mai multi cercetatori explica evolutia acestui fenomen prin prisma crizei adanci care a cuprins statul [2].

Globalizarea este procesul in urma caruia teritoriul inceteaza sa mai fie acel principiu de organizare a vietii sociale si culturale. In esenta, fenomenul consta in integrarea mai puternica a tarilor si a populatiilor acestora ca urmare a reducerii semnificative a costurilor de transport si comunicare si a eliminarii barierelor artificiale din calea circulatiei bunurilor, serviciilor, capitalului, cunostintelor si a persoanelor intre state [3]. Practicile sociale globalizate se elibereaza de legaturile locale, traversand cu usurinta toate frontierele spatiale.

Pornindu-se de la faptul eroziunii natiunii ca baza a societatii politice, cercetatorii percep evolutia acestui fenomen ca un "sfarsit al istoriei". In acest sens, nu se are in vedere intreruperea mersului istoric in general, ci sfarsitul unei anumite perioade istorice ca proces evolutiv rezultat din actiunile mai multor generatii [4]. Mai accentuat sau mai putin accentuat, sustinatorii tezei globalizarii afirma ideea dezintegrarii economiilor nationale si stingerea puterii interne a statelor. In termenii globalizarii, statul natiune nu mai este important, nici ca actor pe piata, nici ca loc al acumularii economice. Existenta unei economii globale este sinonima cu "transnationalismul", implicand o piata deschisa, fara constrangeri institutionale sau locationale [5].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.