Firma de servicii - particularitati si perspective in economia globala

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru romani, proaspat antrenati in cursa capitalista spre dezvoltare, termenul de globalizare este de curand intrat in vocabular. Cei mai pesimisti definesc globalizarea ca fiind versiunea secolului 21 a colonialismului. Acestia ii acuza pe occidentali de ipocrizie, deoarece au fortat tarile sarace sa elimine barierele comerciale in timp ce ei si le-au mentinut pe ale lor, impiedicand astfel sta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Firma de servicii - particularitati si perspective in economia globala

Pentru romani, proaspat antrenati in cursa capitalista spre dezvoltare, termenul de globalizare este de curand intrat in vocabular. Cei mai pesimisti definesc globalizarea ca fiind versiunea secolului 21 a colonialismului. Acestia ii acuza pe occidentali de ipocrizie, deoarece au fortat tarile sarace sa elimine barierele comerciale in timp ce ei si le-au mentinut pe ale lor, impiedicand astfel statele in curs de dezvoltare sa-si exporte produsele si privandu-le astfel de veniturile pe care le-ar fi putut obtine din aceasta activitate, venituri de care au disperata nevoie. Occidentul a stabilit prioritatile globalizarii, asigurandu-si o parte disproportionat de mare a beneficiilor, in dauna tarilor in curs de dezvoltare [6].

Globalizarea se foloseste de un sistem bine dezvoltat care concentreaza puterea si influenta economica cu presiunile diplomatice. Descentralizarea capitalista pe baza particularitatilor de dezvoltare a fiecarei natiuni nu se potriveste cu globalizarea. Globalizarea urmareste concentrarea capitalului in mainile a catorva corporatii internationale apartinand catorva tari foarte dezvoltate. Descentralizarea capitalului intre natiuni inseamna descentralizarea deciziilor si a puterii economice care sunt elemente esentiale ale democratiei internationale.

In realitate insa, cresterea fortei economice pentru locuitorii tarilor in curs de dezvoltare reprezinta o amenintare pentru globalizare. Deci armele globalizarii in secolul 21 sunt institutiile monetare internationale si Organizatia Mondiala a Comertului. Rolul statului in economie a scazut dramatic odata cu aparitia primelor corporatii transnationale, care fac ca deciziile de investitii sa scape controlului statului. Caderea alternativei socialiste, redeschiderea pietei mondiale a obligat statele sa-si revizuiasca rolul pe care il ocupau dupa 1930, cand principala preocupare era protejarea, ghidarea si chiar planificarea investitiilor.

De aici sunt doua cai: individualizare sau globalizare. Individualizarea inseamna inchiderea intre granite, fapt care de obicei duce la dictatura unor clanuri. Neparticiparea la piata mondiala poate duce la ruptura de realitatea economica, iar in momentul cand barierele cad, economia ramane descoperita in fata "invaziei" de produse straine, mai bune si mai ieftine. Globalizarea este un proces care largeste cadrele determinate ale schimbarii sociale la nivel mondial, ca un intreg [7].

Legaturile dintre diferitele economii devin tot mai profunde, activitatea oamenilor dintr-o zona este generatoare de efecte dincolo de granita tarii, iar impactul poate atinge dimensiuni globale. Globalizarea permite extinderea concurentei dintre state in diferite domenii, atat economice cat si politice. Astfel se ajunge la cresterea eficientei utilizarii resurselor si cresterea gradului de satisfacere a nevoilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.